ЄС суттєво підніме мита на китайські електромобілі

Автосалон BYD, найбільшого китайського виробника електромобілів

У Єврокомісії відбулося голосування за підвищення мит на електромобілі китайського виробництва. 10 із 27 держав Євросоюзу проголосували за, п’ять були проти, 12 утрималися. Такого результату достатньо підвищення тарифів.

Попри те, що, згідно із заявами європейських чиновників, переговори з Пекіном ще будуть продовжені, нові ввізні тарифи передбачається запровадити вже з початку листопада на п’ять років. Мита на окремі види техніки можуть бути підняті до 45%.

Єврокомісія вирішила різко підвищити мита після багатомісячного розслідування щодо виробництва електромобілів у Китаї. Перевірка показала, що виробники отримують великі державні субсидії, це дозволяє їм постачати електромобілі ЄС за заниженими цінами. За словами заступника голови Єврокомісії Маргарітіса Схінаса, такий демпінг становить загрозу для європейських виробників електромобілів.

За новим рішенням, тарифи варіюватимуться від 7,8% для таких компаній, як Tesla з виробництвом у Китаї, до 35,3% для китайських виробників, які не співпрацювали з розслідувачами Єврокомісії – це на додаток до базового тарифу 10%.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС запроваджує мита до 38,1% на електромобілі з Китаю. Пекін погрожує заходами у відповідь

Серед тих, хто голосував проти підвищення мита, була Німеччина, один із лідерів автомобільної промисловості в Європі. На думку Об’єднання німецької автомобільної промисловості, підвищення митних тарифів «завдасть шкоди як європейським споживачам, так і європейським підприємствам». Виконавчий директор компанії BMW Олівер Ціпзе заявив, що ЄС та Китаю необхідно домовлятися, а не розпочинати торговельні війни.

У Пекіні різко розкритикували рішення Єврокомісії, назвавши його протекціоністським і пригрозивши заходами у відповідь.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: General Motors оголосила, що до 2035 року повністю відмовиться від бензинових двигунів і перейде на електрокари