Країни ЄС попереджають МВФ про репутаційні ризики в разі відновлення співпраці з Росією

Логотип Міжнародного валютного фонду на штаб-квартирі у Вашингтоні, США

Міністри фінансів Польщі, північноєвропейських та балтійських країн надіслали листа керівниці Міжнародного валютного фонду Крісталіні Георгієвій із попередженням про репутаційні ризики для МВФ, який збирається відправити місію до Москви у жовтні. Про це Радіо Свобода розповіли дипломати, які обізнані з ситуацією, але не уповноважені давати коментарі ЗМІ.

Підписанти листа – Польща, Литва, Латвія, Естонія, Данія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Ісландія – висловлюють глибоке невдоволення планами МВФ та наполягають, що такий крок зробить Міжнародний валютний фонд першою великою міжнародною фінансовою установою, яка відновить співпрацю з російською владою після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Автори листа наполягають, що країна-агресор не повинна мати доступу до частки глобальних суспільних благ, які пропонують міжнародні інституції, як-от високоякісні поради МВФ для країни щодо макроекономічної та фінансової політики. Та й наданим від уряду РФ фінансовим даним не можна буде довіряти, вважають представники дев’яти країн, які підписали звернення до Міжнародного валютного фонду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У МЗС застерегли МВФ від співпраці з Росією: «було б абсурдом легітимізувати російський режим»

Міністерство закордонних справ України 5 вересня висловило занепокоєння повідомленнями про те, що Міжнародний валютний фонд планує відновити співпрацю з Росією і направити місію до Москви.

4 вересня на сайті МВФ було оприлюднене повідомлення про те, що місія фонду відвідає Росію для обговорення «економічного розвитку і політики країни». Як заявила постійна представниця МВФ в Росії Аннетт Кіобе, команда фонду проводитиме віртуальні дискусії з 16 вересня, а потім вирушить до країни для особистих зустрічей.

Це може бути перша місія МВФ до Росії від початку її повномасштабного вторгнення в Україну.