Без світла внаслідок російської атаки залишилися понад мільйон споживачів – Міненерго

Наслідки атаки дронами по Миколаївській області, фото ілюстративне

Без електроенергії через російську атаку залишились понад мільйон споживачів, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

«Атака, яка була завдана росіянами вчора і сьогодні вночі (22 і 23 березня – ред.), ми бачимо, що основним їх об’єктом є енергетична система. І вчорашня їх атака була однією з наймасштабніших від початку війни, тому що одночасно було завдано значних уражень багатьом об’єктам по всій території України. Це об’єкти генерації, обʼєкти системи розподілу, системи передачі електроенергії, в результаті чого більше мільйона споживачів залишилися без електроенергії», – зазначила Гринчук.

За її словами, зараз енергетики намагаються відновити подачу електрики там, де це можливо. У багатьох регіонах це вдалося, проте в Харкові, Харківській області, регіонах, де були великі ураження, застосовуватимуться погодинні відключення, уточнила Гринчук.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сили РФ завдали по Харкову подвійного удару, поранені 4 людей – прокуратура

«Є регіони, Харків, Харківська область, де ураження були надзвичайно великими. Тому відновити швидко не вдається. Однак ми робимо все можливе, і на сьогодні там залишаються понад 200 тисяч споживачів без електрики, за останні години заживили 50. Але у Харківській області, Харкові можливі погодинні відключення, не просто можливі, вони будуть для того, щоб забезпечити справедливий розподіл енергії до всіх споживачів», – підкреслила заступниця міністра.

Наразі, за її словами, відбувається розбір завалів, оцінка можливості відновлення, заміни обладнання.

«Шукаємо це обладнання і по всій Україні, і з партнерами співпрацюємо, будемо намагатися якомога швидше відновитися і подати електроенергію нашим споживачам», – сказала Гринчук.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ракетах, якими Росія 21 березня атакувала Київ, було щонайменше 1500 іноземних компонентів – Зеленський

Російські війська під час масованої атаки 22 березня також завдали удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі, де є серйозні пошкодження, повідомили в компанії «Укргідроенерго».

Влада Запоріжжя повідомила, що внаслідок удару по місту, який називають наймасштабнішим за рік, загинули троє людей, 14 – поранені.

Хмельницька ОВА повідомляла про двох загиблих і п’ятьох поранених внаслідок удару. Про двох постраждалих відомо на Івано-Франківщині.

У Міненерго наголосили, що цей удар – наймасштабніша атака на українську енергетику за останній час.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські війська за ніч і ранок 22 березня запустили по Україні понад 60 безпілотників «Шахед» і майже 90 ракет різних типів.

Пізніше в Повітряних силах уточнили, що зі 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Харкові без світла залишаються 260 тисяч абонентів – Міненерго