Колишнього віцепрем’єра Росії переобрали президентом Міжнародної шахової федерації

Аркадій Дворкович очолює ФІДЕ із 2018 року

Колишнього віцепрем’єра Росії Аркадія Дворковича переобрали президентом Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ). Вибори відбулися у місті Ченнаї, в Індії. За росіянина проголосували 157 делегатів із 179.

Дворкович очолює організацію із 2018 року. Віцепрезидентом ФІДЕ став 15-й чемпіон світу з шахів індієць Вішванатан Ананд.

На посаду голови федерації також претендував 31-річний український шахіст Андрій Боришполець, який отримав 16 голосів. У березні він написав петицію з вимогою відставки Дворковича. Український гросмейстер зазначав, що основні спонсори ФІДЕ – це російські державні та приватні компанії. Крім того, Боришполець вказував, що потенційні спонсори можуть відмовитись від співпраці, якщо побачать зв’язок федерації з Кремлем.

У парі з Боришпольцем на посаду віцепрезидента претендував Пітер Хайне Нільсен – тренер чинного чемпіона світу з шахів Магнуса Карлсена. Нільсен говорив, що російські компанії, спонсоруючи ФІДЕ, хочуть себе «відбілити».

Дворкович – один із небагатьох російських чиновників, який висловився проти війни Росії проти України, однак у загальних рисах: «Війни не просто вбивають безцінні життя. Війни вбивають надії та сподівання, заморожують або руйнують відносини та зв’язки» – казав він у березні в інтерв’ю американському журналу Mother Jones.

ФІДЕ раніше усунула від змагань російського гросмейстера Сергія Карякіна, який підтримав дії Росії проти України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ФІДЕ дискваліфікувала на пів року російського шахіста Карякіна, який підтримав війну

Москва втратила право приймати світову шахову Олімпіаду 2022 року. Російським та білоруським командам заборонили брати участь у ній, навіть під нейтральним прапором.

ФІДЕ офіційно розірвала спонсорські контракти з російськими та білоруськими компаніями.