61 прикордонник поскаржився на погіршення самопочуття через викиди в Криму – ДПСУ

ДПСУ: п’ятеро прикордонників шпиталізували через хімічні викиди на заводі «Кримський титан»

61 прикордонник поскаржився на самопочуття через хімічні викиди на заводі «Кримський титан» в анексованому Росією Криму, заявив речник Державної прикордонної служба Україна Олег Слободян.

«Загалом 61 прикордонник поскаржився на погіршення самопочуття. Це швидше за все пов’язано з екологічною ситуацією, з викидами у повітря з заводу «Титан». П’ятеро з них госпіталізовано, вони перебувають в Одесі в шпиталі», – сказав Слободян.

Заступник директора «Кримського титана» заявив 10 вересня, що технологічні процедури із зупинки роботи заводу завершені.

Лікарі чергують на контрольно-пропускних пунктах «Чаплинка» та «Каланчак» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, щоб надавати допомогу тим, хто виїздить із півострова. В’їзд на анексовану територію через ці пункти зараз призупинено, натомість в штатному режимі працює пункт «Чонгар».

Російська влада окупованого Криму заявляє, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного підприємством «Кримський титан».

Водночас у Міноборони України наполягають, що викид хімічних речовин на території анексованого Криму стався через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового й содового заводів.

Жителі кримського міста Армянська продовжують скаржитися на погіршення самопочуття, їдкий запах у повітрі, першіння в горлі, особливо у вечірній час.

4 вересня фактична влада Криму оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму, у зв’язку з цим на два тижні зупинили роботу заводу «Кримський титан». Крім того, почалася евакуація дітей з Армянська в санаторії Криму.