У ДПСУ припускають, що через протест польських фермерів на кордоні затримується гуманітарна допомога

За словами речника ДПСУ, польські протестувальники «скоріше за все, навіть не виокремлюють вантажно-транспортні засоби, які перевозять гуманітарну допомогу або інші важливі вантажі, які рухаються в Україну»

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що через протести і блокування польських фермерів на кордоні, ймовірно, є затримка з пропуском гуманітарної допомоги, яка йде в Україну.

«При тій кількості перетинів кордону, яку ми маємо на даний момент щодо руху вантажних транспортних засобів, у мене також є сумніви, що учасники цієї блокади пропускають необхідну кількість чи можливу кількість гуманітарної допомоги, яка йде в Україну по всіх напрямках», – сказав Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, польські протестувальники «скоріше за все, навіть не виокремлюють вантажно-транспортні засоби, які перевозять гуманітарну допомогу або інші важливі вантажі, які рухаються в Україну».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Подальша ескалація є вигідною лише Кремлю, а не польським чи українським фермерам: інтерв'ю із послом України в Польщі

На уточнення ведучої щодо того, чи «застрягла» на кордоні гуманітарна допомога, Демченко відповів: «Скоріше за все, так».

Він додав, що блокування продовжується на п’яти напрямках, а в чергах по той бік кордону на даний час перебуває близько 1400 вантажівок.

«Бачимо, що черга збільшується, а кількість перетину кордону вантажівками залишається досить низькою, особливо на напрямку пункту пропуску «Ягодин». Гірша ситуація по пункту пропуску «Шегині», – сказав речник ДПСУ.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Упродовж місяця вони планують блокувати всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Мені болить все це» – водій фури, син якого зник на фронті. Репортаж про блокування кордону польськими фермерами

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

Напередодні ситуацію на українсько-польському кордоні обговорили польський і український прем’єри. За словами Дениса Шмигаля, йшлося про зростання обʼєму імпорту, зокрема зернових, з РФ і третіх країн до ЄС.

Водночас 15 лютого міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський заявив, що технічні переговори з Україною щодо запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції на завершальному етапі. За його словами, нові правила мають бути сформульовані до кінця березня. Українська сторона про такі строки не повідомляла.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блокування кордону Польщею: Зеленський сказав про «порушення принципів солідарності» і згадав про Росію