ЄС хоче збільшити гуманітарну допомогу Афганістану

Медична допомога, яка прибула з Об’єднаних Арабських Еміратів, аеропорт Кабула, 15 вересня 2021 року

Європейський союз заявляє, що збільшить гуманітарну допомогу Афганістану ще на 100 мільйонів євро в рамках нового пакета підтримки, який буде оприлюднений в найближчі тижні.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в Європейському парламенті у Страсбурзі сказала, що блок «повинен зробити все, щоб запобігти реальному ризику великого голоду і гуманітарної катастрофи».

ЄС вже чотири рази збільшував свою гуманітарну допомогу постраждалому від війни і посухи Афганістану за це рік – до 200 мільйонів євро, при цьому заморозивши виплати зі свого бюджету на цілі розвитку.

Окремі держави-члени ЄС також роблять пожертви для Афганістану.

Раніше цього тижня міжнародна конференція донорів завершилася обіцянкою допомоги Афганістану, надавши 1,2 мільярда доларів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН закликають надати фінансування економіці Афганістану, щоб уникнути «катастрофи»

Урсула фон дер Ляєн також оголосила, що президент Франції Емманюель Макрон скличе «саміт з європейської оборони» під час шестимісячного головування Франції в ЄС, починаючи з нового року.

Париж очолює зусилля ЄС з розвитку більш автономного військового потенціалу поряд з НАТО. Але деякі країни блоку, які також є членами альянсу, особливо в країнах Східної Європи, більш вразливі перед загрозами з боку Росії, побоюються, що такий крок може підірвати зв’язки зі Сполученими Штатами.