У Києві стартував фестиваль документального кіно Docudays UA

Концепція та назва цьогорічного фестивалю –  «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя»

У Київському кінотеатрі «Жовтень» 31 травня відбулося відкриття міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Концепція та назва цьогорічного фестивалю – «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя».

Цьогоріч фільми традиційно змагатимуться в конкурсах Docu/світ, Docu/Україна та Docu/Коротко. На окрему нагороду Rights Now! номінували 10 стрічок, обраних з усіх фестивальних програм. Перемогу у цій номінації отримає кіно, що «досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність, кажуть організатори».

Фестиваль відкрив фільм українсько-канадської режисерки Оксани Карпович «Мирні люди», у якому використані перехоплені телефонні розмови між російськими солдатами та їхніми сім’ями. Стрічка отримала відзнаку на 74-му Берлінському кінофестивалі.

«Сьогодні документальне кіно в Україні поділилося. З’явилося політичне документальне кіно, і фільм Оксани я би назвала політичним у найкращому сенсі цього слова. Це дуже важливий жанр документального кіно. Воно промовляє від одного суспільства до іншого. І те, що ми виробляємо таке кіно – це дуже важливий інструмент, тому що він працює на емоційному полі», – сказала під час брифінгу режисерка, сценаристка та членкиня журі програми DOCU/Світ Марина Степанська.

Your browser doesn’t support HTML5

«Документальне кіно доносить емоційний контекст», – Марина Степанська (відео)

Водночас вона зауважила, що у конкурсній програмі також представлене «персональне інтиме кіно», яке на думку режисерки є не менш важливим.

«Документальне кіно працює з тим, що воно доносить емоційний контекст. І цей емоційний контекст не створює жодне інше медіа. І персональні маленькі історії, коли вони виходять назовні за межі України, вони буквально пояснюють іншим людям, хто такий звичайний українець: не з тік-току, і не з новин», – сказала Степанська.

Цьогоріч у кожній конкурсній програмі працюватиме окремий склад журі, до якого входять зарубіжні та українські експери та експертки. Новацією цьогорічного Docudays UA є журі Спілки кінокритиків України, яке обере власного переможця/-ницю в національному конкурсі.

Фестиваль триватиме до 9 червня. Глядачі зможуть переглянути фільми у кінотеатрі «Жовтень» та KINO42. У програмі цьогорічного фестивалю 62 фільми з 34 країн світу, з них 19 – українські.

У конкурсній програмі братиме участь, зокрема, фільм проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії «Тиха депортація».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Автори «20 днів у Маріуполі» привезли «Оскар» до України