З окупованих територій України вдалося повернути ще 10 дітей – Кулеба

Серед повернутих дітей двоє сиріт і двоє мають батька, який служить в ЗСУ, зазначив Кулеба.

З окупованих південних територій України вдалося повернути ще 10 дітей, повідомив 17 вересня голова громадської організації Save Ukraine Микола Кулеба.

Серед них ­– двоє дітей-сиріт і двоє мають батька, який служить в ЗСУ, зазначив Кулеба.

«Одній із врятованих сімей росіяни погрожували забрати їхніх пʼятьох дітей, коли дізналися, що ті не відвідують пропагандистські уроки. Для цього батьків викликали у відділок поліції повісткою, наче злочинців. Хоча цим «злочином» було те, що їхні діти не хотіли ходити в російську школу, бо там не давали знань, а лише «промивали мізки». А одного разу росіяни прийшли до них додому і забрали українські паспорти батька і старшого брата», – йдеться у дописі.

Також, вказано у повідомленні, вдалося повернути двох братів 6 і 8 років, які 2,5 роки не бачилися зі своєю мамою. Незадовго до початку повномасштабної війни їхня вагітна мама поїхала народжувати дитину у пологовий будинок у місто, а діти залишилися з бабусею і дідусем в селі. Складність порятунку цих дітей була в тому, що їхній тато служить у Збройних силах України, і ці діти перебували у розшуку РФ.

За даними України, за час війни в Росії та на окупованих територіях опинилися понад 20 тисяч українських дітей.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Бачили зґвалтування та вбивства, сиділи в карцері»: як дітей повертають із російської депортації. Інтервʼю з Миколою Кулебою