ЗМІ: документи про місію «Дефендера» втратив кандидат на посаду в НАТО

Есмінець «Дефендер» біля берегів Грузії, червень 2021 року

У Великій Британії журналісти оприлюднили ім’я британського чиновника, який у червні 2021 року втратив документи про військові операції в Чорному морі та Афганістані. За даними The Guardian, це високопосадовець Міністерства оборони Ангус Лепслі. Він був серед претендентів на посаду посла Британії в НАТО. Тепер, за повідомленнями, його шанси опинитися на відповідальній посаді невеликі.

Саме він забув папку з секретними паперами на одній із автобусних зупинок у графстві Кент неподалік від Лондона. Там їх знайшли невідомі, після чого передали телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі, яка піддала ситуацію розголосу. Скандальність історії посилював той факт, що у втрачених матеріалах містилася інформація про місію есмінця «Дефендер» поблизу окупованого Росією Криму. За кілька днів до цього британський корабель демонстративно пройшов у водах поблизу анексованого півострова, які Росія називає своїми.

Щодо Лепслі триває перевірка. Його секретний допуск припинений, а сам він був переведений з Міністерства оборони до МЗС. У військовому відомстві він відповідав за оборонну політику в НАТО і в євроатлантичному регіоні в цілому.

Остаточну міру покарання для нього ще не визначили. Попередньо відомо, що з його боку не було ані наміру, ані тим більше шпигунства: вочевидь, як пишуть засоби інформації, він виявив недбалість. Міноборони дійшло висновку, що секрети Сполученого Королівства скомпрометовані не були.

Джерела в оборонній сфері Великої Британії незадоволені порівняно м’яким підходом до винуватця історії. «Раніше за таке повісили б», – цитує газета неназваного співрозмовника з військового відомства.

Your browser doesn’t support HTML5

Британський есмінець «Дефендер». Чи був обстріл? |‌ ‌Крим.Реалії‌

З оприлюднених компанією Бі-Бі-Сі даних випливало, що втрачені документи містили обговорення можливого маршруту «Дефендера». Учасники обговорення не виключали жорсткої реакції Росії на дії есмінця. «Як ми собі уявляємо можливу вітальну вечірку?» – цитує Бі-Бі-Сі фразу одного з учасників обговорення, співробітника британського Генштабу.

«Документи, знайдені в Кенті, підтверджують, що прохід був свідомим рішенням британського уряду, щоб показати підтримку України, попри можливі ризики», – констатує Бі-Бі-Сі, наголошуючи, що метою місії було не дратувати Росію, а підтримати свободу мореплавства, а також показати повагу територіальної цілісності України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Взяли на приціл» корабель НАТО. Чи був обстріл по британському есмінцю HMS Defender?

Газета The Telegraph раніше писала, що в британському уряді виникли розбіжності з приводу місії «Дефендера», і остаточне рішення ухвалив прем’єр Борис Джонсон.

Документи, всього близько 50 сторінок, були знайдені в купах сміття біля автобусної зупинки в Кенті. Як пише Бі-Бі-Сі, людина, яка їх знайшла, зрозумівши, що вони конфіденційні, передала їх до редакції.

Your browser doesn’t support HTML5

Есмінець Британії проти ВМС Росії. Момент зустрічі

Російська сторона різко відреагувала на дії британського есмінця, назвавши їх провокацією. Посол Росії в Лондоні поскаржився, що вони звели нанівець політичний діалог між Москвою і Лондоном, і сказав, що відносини між країнами досягли дна. Деякі російські політики і громадські діячі закликали в разі повторення таких інцидентів відкривати вогонь на ураження.