ДБР передали військовим гелікоптер, передачу якого блокувало екскерівництво «Мотор Січі»

За версією слідства, ексголова «Мотор Січі» блокував передачу гелікоптера Мі-2-МСБ-1 представникам Головного управління розвідки України (ілюстраційне фото)

Державне бюро розслідувань передало Збройним силам України гелікоптер Мі-2, який «намагалося приховати» колишнє керівництво компанії «Мотор Січ». Про це відомство заявило 3 жовтня.

«ДБР ініціювало арешт цього повітряного судна у червні 2023 року у межах розслідування кримінального провадження щодо перешкоджання законній діяльності ЗСУ та пособництва державі-агресору», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Поводьтеся жорстко»: як президент «Мотор Січі» Богуслаєв блокував передачу гелікоптера розвідникам – аудіо

Бюро вказує на те, що раніше медіа поширили повідомлення про те, що інший гелікоптер екскерівництво компанії умисно пошкодило, аби не передавати його для виконання бойових завдань на фронті.

«ДБР з’ясувало, що у травні 2022 року принаймні ще один гелікоптер вони наказали підлеглим перегнати спочатку в одну з європейських країн, а потім на Близький Схід. Все це робилось з метою перешкодити його передачі ЗСУ. Наразі повітряне судно повернуто в Україну й відтепер буде виконувати завдання в одній з бойових частин ЗСУ», – додає Бюро.

Наразі правоохоронці вирішують питання щодо притягнення одного з колишніх керівників «Мотор Січі» до кримінальної відповідальності.

Читайте також: ДБР назвало підозрюваних у підривах боєприпасів у Сватовому та Чехії

Ексдиректора «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва з жовтня 2022 року офіційно підозрюють у пособництві державі агресору, колабораційній діяльності, а також сприянні діяльності терористичної організації.

Відповідно до офіційної версії слідства, Богуслаєв, поміж іншого, у квітні 2022-го року блокував передачу гелікоптера Мі-2-МСБ-1 представникам Головного управління розвідки України та надавав своїм підлеглим вказівки сховати деталі та експлуатаційну документацію, без яких використовувати цей гелікоптер було б неможливо.

Читайте також: Анатомія зради. Таємні розмови президента «Мотор Січі» про армію Росії і бізнес з агресором (розслідування)

Навесні 2023 року проєкт Радіо Свобода «Схеми» опублікував фрагменти розмов Богуслаєва з бізнес-партнерами та підлеглими, а також документи, які свідчили про те, що українське стратегічне підприємство «Мотор Січ» роками підсилювало обороноздатність Росії шляхом постачання туди унікальних українських виробів – авіадвигунів для штурмової авіації та запчастин до них, в тому числі після лютого 2022 року.

Читайте також: «Плівки Богуслаєва-2»: як президент «Мотор Січі» блокував передачу гелікоптера для української армії

Згодом «Схеми» оприлюднили записи, які свідчать, що Богуслаєв перешкоджав передачі гелікоптера українським військовим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ДБР назвало підозрюваних у підривах боєприпасів у Сватовому та Чехії