Данія створить фонд для фінансування виробництва зброї в Україні – Міноборони

Данія планує створити фонд для фінансування виробництва зброї в Україні, заявив міністр оборони Троелс Лунд Поульсен

Данія планує створити фонд для фінансування виробництва зброї в Україні, заявив міністр оборони Троелс Лунд Поульсен.

Данський чиновник пояснив, що нині виробництво зброї в Європі та США «занадто повільне», і «Україна могла б озброюватися набагато швидше, якби виробляла більше військової техніки вдома». Він наголосив, що «виробництво зброї в Україні може скоротити терміни доставки з років до місяців».

За його словами, «Данія вже працює над тим, щоб направити пожертви безпосередньо на оборонну промисловість України, і зараз вивчає варіанти залучення додаткового капіталу».

«Останніми роками ми вжили багато ініціатив, щоб збільшити виробництво різноманітної військової техніки… Але загалом ми й близько не маємо таких темпів виробництва військової техніки, як в Україні», – сказав Поульсен.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з міністром оборони Данії: говорили про виробництво зброї і F-16

Зокрема, за словами міністра, уряд Данії розглядає можливість створення фонду до кінця цього року. Він «має об’єднати державні та інші інвестиції для розширення та вдосконалення українських потужностей з виробництва зброї».

«Інвестори, серед яких також можуть бути пенсійні фонди та оборонні компанії, отримають частку власності, доступ до знань і можливість створювати спільні підприємства з українськими виробниками», – зазначив Поульсен.

Міністр оборони також відкинув припущення, що «ця стратегія коштуватиме робочих місць в інших місцях», заявивши, що «це можливість для європейських збройових компаній співпрацювати з українською промисловістю у виробництві та вчитися на цьому, щоб покращити власні можливості».

«Ми зіткнулися з історичним переозброєнням як Данії, так і Європи… Ми побачимо, що в європейській оборонній промисловості буде створено багато робочих місць», – сказав Поульсен.

Міністерство оборони Данії 19 серпня оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на близько 783 мільйонів данських крон (приблизно 116 мільйонів доларів), що допоможе «задовольнити військові потреби України як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: До ЗСУ надійшли 18 САУ «Богдана», виробництво яких профінансувала Данія – Міноборони