Данія припинила розслідування вибухів на «Північних потоках»

Витік газу над місцем пошкодження однієї з ниток газопроводу «Північний потік», вересень 2022 року

Поліція Копенгагена та Служба безпеки й розвідки Данії завершили спільне розслідування вибухів на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2», які сталися у вересні 2022 року.

«Розслідування було водночас складним та всеосяжним. Унаслідок розслідування влада дійшла висновку, що сталася навмисна диверсія на газопроводах. Однак, на думку слідства, у Данії немає достатніх підстав для порушення кримінальної справи. Тому поліція Копенгагена вирішила завершити кримінальне розслідування вибухів», – ідеться в заяві, опублікованій на сайті данської поліції.

Вибухи сталися на ділянці в Балтійському морі біля данського острова Борнгольм у ніч проти 26 вересня 2022 року. Три вибухи сталися за межами територіальних вод Данії. Внаслідок вибухів були пошкоджені три з чотирьох ниток газопроводів.

Після цього розслідування розпочали органи безпеки Німеччини, Данії, Швеції, Нідерландів, Росії, а також блоку НАТО. На початку лютого 2024 року прокуратура Швеції оголосила, що припинила розслідування, оскільки не спромоглася встановити, що до вибухів причетні громадяни Швеції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: WSJ: слідчі у справі щодо вибухів на «Північних потоках» заявили про опір з боку Польщі. Варшава наразі не реагувала

У листопаді 2023 року видання The Washington Post і Der Spiegel оприлюднили розслідування, в якому заявляють, що операції підриву газопроводів «Північний потік» у вересні 2022 року, ймовірно, координував український офіцер Роман Червінський, який служив у Силах спецоперацій України. Видання посилаються на неназвані джерела: офіційних осіб в Україні і в інших країнах Європи, «а також інших осіб, обізнаних із подробицями таємної операції».

За даними співрозмовників видань, Червінський нібито координував команду із шести осіб. Вони під вигаданими іменами орендували яхту і використовували глибоководне водолазне обладнання, щоб встановити вибухівку на трубопроводах «Північний потік-1» і «Північний потік-2» у вересні минулого року.

Джерела розповіли, що полковник не займався плануванням операції, а виконував накази «високопоставлених українських чиновників», які підкорялися головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному.

Представники української влади не відповіли на перелік запитань щодо можливої причетності Червінського, йдеться в розслідуванні.

Роман Червінський із квітня цього року перебуває під арештом у Києві. Служба безпеки України повідомила йому про підозру в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. У справі йдеться про спробу викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині.

Слідчі стверджують, що ця операція проводилася, попри заперечення СБУ і без згоди відповідних державних органів. Через це, вважає обвинувачення, російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків, і 23 липня 2022 року це дало змогу ЗС РФ обстріляти летовище. Тоді один військовий загинув, 17 зазнали поранень.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін попередив Фінляндію про «проблеми»

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи було підірвано, проте винних ще встановлюють. Влада США, Великої Британії і Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені США і їхні союзники.

У Білому домі заперечили причетність до підриву газогонів. Українська влада і військова розвідка також заявляли, що не причетні до нападу і не знають, хто його здійснив.

У західних ЗМІ з посиланням на джерела з’являлися повідомлення, що вибухи могла організувати якась проукраїнська група, не пов’язана з владою якоїсь країни. У низці інших публікацій йшлося і про можливу причетність до вибухів Росії.