США: ураган «Хелен» забрав життя щонайменше 40 людей

Зруйновані котеджі і мотель після урагану«Хелен»у Седар-Кі, штат Флорида, 27 вересня 2024 року

У США продовжує вирувати ураган «Хелен». Жертвами стихії стали вже щонайменше 40 людей, пише видання Associated Press.

Ураган найактивніший на південному сході країни. Він викликав сильні повені у штатах Флорида, Джорджія, Північна та Південна Кароліна.

Урагану присвоєно четверту категорію небезпеки за пʼятибальною шкалою Саффіра-Сімпсона. Пориви вітру сягають 225 кілометрів на годину. Губернатор штату Джорджія Браян Кемп розповів, що десятки людей залишаються під завалами зруйнованих будинків, служби порятунку намагаються визволити їх.

У рятувальних операціях беруть участь близько чотирьох тисяч нацгвардійців, 450 спецавтомобілів, а також гелікоптери та катери. Жителів попередили, що може знадобитися термінова евакуація.

Затоплена вулиця після того, як ураган «Хелен» обрушився на місто Стейнхетчі, штат Флорида, США, 27 вересня 2024 року

Через ураган і повені вийшли з ладу системи життєзабезпечення. Наразі понад 4,6 мільйона житлових будинків та комерційних приміщень відрізані від електропостачання.

Ураган Хелен став сьомим за потужністю у Флориді та 14-м – у США за всю історію спостереження.

Літо 2024 року стало найспекотнішим в історії спостережень. Очікується, що таким стане поточний рік, побивши минулорічні температурні рекорди.

Через підвищення глобальної температури повені, посухи, лісові пожежі, шторми, хвилі холоду і спеки стаються частіше і стають інтенсивнішими. Стихійні лиха призводять до загибелі й міграції людей і тварин, руйнування будинків й інфраструктури, знищення земельних угідь.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: По південному сходу США вдарив ураган «Хелен», повідомляють про трьох загиблих