На Запоріжжі отримали тисячу тестів на коронавірус 

Експрес-тести на коронаірус, ілюстративне фото

Запорізька область отримала тисячу тестів на коронавірус, 4 тисячі захисних масок і респіраторів підвищеного класу захисту та понад 700 захисних костюмів. Засоби індивідуального захисту з цієї гуманітарної допомоги мають отримати працівники швидкої допомоги та обласної інфекційної лікарні, яка визначена опорною лікарнею в Запоріжжі, що прийматиме хворих на коронавірус.

«Сьогодні ми отримали один із перших траншів допомоги гуманітарної. В першу чергу, це захисні маски і костюми біозахисту, у нас понад 4 тисячі масок і 700 костюмів біозахисту. Понад тисячаі швидких тестів та тести для ПЛР, у яких більш точна діагностика. Це в першу чергу отримає інфекційна лікарня та швидка допомога – ті люди, які першими стикаються з хворими на коронавірус і підозрами. На сьогоднішній день, за цієї кількості пацієнтів цього більш ніж достатньо на три-чотири тижні», – повідомив директор Запорізького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Костянтин Малашенко.

Серед отриманих регіоном тестів – тести ПЛР, які передані до обласного лабораторного центру МОЗ. Раніше установа для постановки остаточного діагнозу надсилала до Києва зразки, зібрані у людей з підозрою на захворювання на COVID-19.

«По експрес-тестах працюватимуть колеги з практичної медицини, але будь-який експрес-тест слугує для сортування, для формування клінічної поведінки в тій чи іншій ситуації. Підтвердженням діагнозу є виключно позитивний чи негативний результат дослідження полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), тобто це дослідження, які проводитимуться в нашій вірусологічній лабораторії. У цій адресній допомозі прийшла допомога і для нашої установи. Певна затримка в діагностиці і тестуванні була пов’язана з відсутністю у нас необхідних реактивів для проведення точних методів дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції. На сьогодні в цьому першому транші гуманітарної допомоги такі розхідники є», – розповів директор Запорізького лабораторного центру МОЗ, головний санітарний лікар Запорізької області Роман Терехов.

Всього, за даними Офісу президента, Україна отримала з Китаю 250 тисяч експрес-тестів. Близько 100 тисяч відправлять у підрозділи Збройних сил України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та поліції, а решту мають розподілити по базових лікарнях у регіони. Також в Україну доставили 80 тисяч респіраторів та 10 тисяч комбінезонів захисту, 500 тисяч тришарових масок для потреб військовослужбовців, поліцейських, працівників Держприкордонслужби та інших служб, що мають безпосередній контакт із населенням.