Чернєв: «офіційного запиту немає», але з боку США порушувалось питання зниження мобілізаційного віку

Днями радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, що США тиснуть на українського президента Володимира Зеленського щодо мобілізації чоловіків віком 18-25 років. Фото ілюстративне

Заступник голови комітету Верховної Ради із питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв заявив, що «офіційного запиту немає», але з боку США порушувалось питання зниження мобілізаційного віку.

«Немає офіційного запиту. Але постійно порушувалось це питання на зустрічах і з демократами, і з республіканцями. Можу говорити про ті зустрічі, на яких я був. Це питання було скоріше не ультиматумом, а спонуканням до дії. Вони аргументував тим, що в їхніх війнах основна складова – 18-25-річні», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Водночас депутат зауважив, що в США – контрактна армія, йдеться не про мобілізованих і це люди, які пройшли вишкіл, мають ротації, і це війна не на їхній території.

«Ми можемо говорити, що маємо понижувати мобілізаційний вік, але будемо відверті – є чим озброїти? Навіть зараз, коли цей вік не понижуємо, але формуємо нові бригади – їх немає чим озброювати», – додав він.

На початку жовтня колега Чернєва – народний депутат із парламентської фракції «Голос», секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що дискусії щодо зниження мобілізаційного віку тривають.

«Саме на Комітеті такого обговорення я не пам’ятаю, але, звичайно, дискусії ведуться», – сказав він.

Днями радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, що США тиснуть на українського президента Володимира Зеленського щодо мобілізації чоловіків віком 18-25 років.

«Американці натякають: самої лише західною зброєю недостатньо, треба мобілізація з 18 років. Президент Зеленський не продавився», – написав він у телеграмі.

Верховна Рада 9 жовтня схвалила в цілому закон 11379-д, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років.