Чехія заборонила в’їзд росіянам без біометричних паспортів

Кордон Чехії, фото ілюстративне

Чехія з 3 липня припинила визнавати небіометричні паспорти Російської Федерації, повідомляє агентство CTK з посиланням на чеське міністерство закордонних справ.

«Якщо громадянин Росії з’являється в Чехії з небіометричним паспортом, то він чи вона перебуває тут нелегально, і ми намагаємося вирішити, що з ними робити», – заявила представниця відомства Маріана Вернерова. Вона пояснила, що документи старого зразка легше підробити.

Міністр закордонних справ країни Ян Ліпавський у соцмережі Х написав, що нова вимога до росіян зумовлена питаннями безпеки. «Ми не чекатимемо на чергову диверсію. Кожен, хто хоче залишитись у нашій країні, має довести, що він той, за кого себе видає. Тому росіянам буде недостатньо паспортів із небіометричними даними, яким, зокрема, користувалися вбивці у Врбетиці», – наголосив Ліпавський.

Як пише CTK, влада Чехії закликає інші європейські країни запровадити аналогічні обмеження. Данія вже також перестала впускати росіян із небіометричними паспортами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Маємо показати Росії, що не будемо з цим миритися» – Ліпавський про загрози для ЄС

Раніше влада Чехії запропонувала запровадити обмеження на пересування російських дипломатів Євросоюзом для боротьби з імовірними агентами російської розвідки. Зокрема, Чехія запропонувала приймати від дипломатів із РФ при оформленні документів лише біометричні паспорти.

У Росії зараз видається два типи закордонних паспортів. Біометричні терміном на 10 років і небіометричні – на п’ять.