Чехія прокоментувала ситуацію, через яку українцям за кордоном не видають нові закордонні паспорти

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський

Чехія не втручається в ситуацію, через яку українські чоловіки в цій країні не можуть забрати вже виготовлені паспортні документи у державному підприємстві «Документ». Про це в коментарі Радіо Свобода 16 липня сказав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

«Ми поважаємо всі українські закони і всі заходи, які застосовують українські дипломати, і ми повністю підтримуємо українську боротьбу за свободу. Я не знаю всіх деталей, але ми намагатимемось допомогти. Але ця справа стосується української держави, українського посольства і консульства», – сказав Ліпавський.

Він не уточнив, як чеська держава ставитиметься до громадян України на своїй території, які не матимуть чинних закордонних паспортів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чоловіки призовного віку зможуть отримати закордонний паспорт за межами України, але є нюанс: роз’яснення юриста

Раніше ДП «Документ» відновило видачу готових паспортів у Празі, однак деякі чоловіки призовного віку скаржаться, що їхні паспорти вже місяцями не доставляються до Чехії і не видаються.

18 травня у ДП «Документ» роз’яснили, що оформлення документів для чоловіків віком від 18 до 60 років за кордоном можливе лише за умови наявності військово-облікових документів. Однак про порядок видачі вже готових документів цій категорії громадян там не повідомляли.