У Великій Британії відбуваються вибори до парламенту

Як очікують, за підсумками виборів лідер Лейбористської партії Кір Стармер стане наступним прем’єр-міністром і замінить Ріші Сунака

У Великій Британії 4 липня відбуваються парламентські вибори, в яких, за прогнозами, може перемогти Лейбористська партія, що покладе край правлінню консерваторів, які перебувають при владі вже 14 років.

Як очікують, за підсумками виборів лідер Лейбористської партії Кір Стармер стане наступним прем’єр-міністром і замінить Ріші Сунака.

Опитування громадської думки показують, що лівоцентристська партія Стармера має намір отримати переконливу перемогу в той час, як виборці відвернулися від консерваторів після періоду внутрішніх чвар і потрясінь, які призвели до зміни п’яти прем’єр-міністрів за вісім років.

В останні дні кампанії Сунак наполягав, що «результат цих виборів не є наперед вирішеним».

Водночас у зверненні до виборців 3 липня він заявив:«якщо вірити опитуванням, завтра країна може прокинутися з лейбористською супербільшістю, готовою використовувати свою безконтрольну владу». Він закликав виборців підтримати консерваторів, щоб обмежити владу лейбористів.

Виборчі дільниці зачиняться о 22:00, після чого будуть оприлюднені екзит-поли.

У травні премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що дострокові вибори до Палати громад британського парламенту відбудуться 4 липня.

Відповідно до законодавства, вибори мали відбутися не пізніше від січня 2025 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загальні вибори у Британії призначено на 4 липня. Чи зміниться український вектор Лондона?