У Британії понад 90 людей заарештували після протестів, що переросли в сутички

Поліція в Ліверпулі, 3 серпня 2024 року

У Великій Британії понад 90 людей заарештували після того, як нові демонстрації проти мігрантів, організовані крайніми правими силами 3 серпня, переросли в сутички у низці міст. Акції заплановані також на 4 серпня.

Заворушення сталися у Галлі, Ліверпулі, Бристолі, Манчестері, Сток-он-Тренті, Блекпулі, Белфасті. Їхні учасники громили магазини і нападали на поліцейських. При цьому на деяких акціях, менших, у низці міст обійшлося без насильства, зазначає Бі-Бі-Сі.

Британський прем’єр-міністр Кір Стармер пообіцяв поліції «повну підтримку з боку уряду» щодо заходів проти «екстремістів, які намагаються розпалити ненависть».

Напруженість пов’язана із вбивством трьох дівчаток у танцювальній студії в Саутпорті 29 липня. Ще близько десятка людей внаслідок нападу із ножем зазнали поранення. У злочині підозрюють 17-річного підлітка. Його взяли під варту.

Заворушення, що спалахнули, називають наймасовішими в країні за останні понад 10 років. Вони почалися після того, як у соцмережах швидко поширилася інформація про те, що нападник нібито був мігрантом і радикальним ісламістом. Поліція назвала ці дані неправдивими, вказавши, зокрема, що підозрюваний народився у Великій Британії. Його батьки – вихідці з Руанди.

Антимігрантські протести, що супроводжуються актами насильства, підпалами і пограбуваннями, заяви влади не зупинили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Унаслідок різанини у британському Саутпорті є загиблі і поранені – поліція