Декларація саміту БРІКС показала, що організація не має єдиної позиції щодо війни в Україні – МЗС

Офіційні особи беруть участь у пленарному засіданні саміту БРІКС 2024 у Казані, Росія, 23 жовтня 2024 року

У Міністерстві закордонних справ вважають, що декларація саміту БРІКС показала, що організація не має єдиної позиції щодо війни в Україні.

«Росії не вдалося «експортувати» учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України. Спроби Москви навʼязати уявлення про нібито альтернативну позицію т.зв. «Глобального Півдня» щодо російської агресії проти України зазнали чергового фіаско», – йдеться у заяві.

У МЗС переконані, що це повʼязано з підтримкою абсолютної більшості цих країн цілей і принципів Статуту ООН, про що також йдеться в заяві.

«Така підтримка несумісна з підтримкою агресії чи зміни кордонів силою, а отже несумісна з підтримкою Росії та її агресивної війни проти України», – додають у відомстві.

МЗС звернуло увагу на пункт 36 підсумкової декларації саміту БРІКС у Казані, присвяченому Україні, в якому його учасники лише нагадали про власні національні позиції щодо ситуації в Україні, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії.

У підсумковій декларації учасники саміту БРІКС згадали про «свої національні позиції щодо ситуації в Україні та навколо неї…», а також наголосили на тому, що «всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у всій їхній повноті та взаємопов’язаності».

«Ми із задоволенням відзначаємо відповідні пропозиції про посередництво і добрі послуги, покликані забезпечити мирне врегулювання конфлікту за допомогою діалогу і дипломатії», – йдеться у пункті 36 декларації.

Читайте також: ISW: Моді прибув на саміт БРІКС для повернення індійців з війни, Путін – для пом’якшення впливу санкцій

36 світових лідерів різного прибули до столиці російського регіону Татарстан Казані на 16-й щорічний саміт БРІКС, який триватиме до 24 жовтня. Серед учасників – як лідери важливих світових держав, Китаю та Індії, Сі Цзіньпін і Нарендра Моді, так і представники набагато нижчого рівня – міністр торгівлі та промисловості «Талібану» Нуруддін Азізі, віцепрем’єр Сербії Александар Вулін.

22 жовтня до Казані також прибув генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, який у червні не приїхав на організований Україною та Швейцарією Саміт миру (із окремим коментарем з цього приводу виступило Міністерство закордонних справ України).