Британія та ЄС починають останній день переговорів щодо угоди при Brexit

І прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявили, що «відмова від угоди» тепер є найбільш вірогідним результатом

Лондон і Брюссель мають крайній термін до вечора неділі, 13 грудня, щоб укласти угоду, яка визначатиме умови виходу Великої Британії з Європейського союзу.

У Британії зростає занепокоєння через те, що, незважаючи на місяць переговорів, країна остаточно вийде з ЄС 31 грудня без угоди з Брюсселем.

І прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявили, що «відмова від угоди» тепер є найбільш вірогідним результатом.

Офіційні особи попередили, що можуть виникнути серйозні перебої в торгівлі між Великою Британією і континентальною Європою, а сценарій відмови від угоди може викликати обвал на фінансових ринках.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Джонсон закликав британців бути готовими до Brexit без угоди

Серед іншого, сторони зайшли у глухий кут у питанні надання Лондону доступу з нульовими тарифами і квотами на єдиний ринок ЄС. ЄС вимагає, щоб Британія зіткнулася з наслідками, якщо в майбутньому Лондон відмовиться від правил блоку про чесну конкуренцію. Обидві сторони також щосили намагалися домовитися про права на рибальство в британських водах.

Британія вийшла з ЄС 31 січня, але відтоді країна торгує з блоком практично на тих же умовах. Перехідний період з ЄС закінчується 31 грудня.

Нездатність домовитися щодо угоди з Великобританією, може створити хаос на кордонах ЄС через мита та інші заходи. Цей сценарій також порушить фінансові ринки і ланцюжки поставок по всій Європі.