Кількість загиблих через повінь у Боснії і Герцеговині зросла до 19

Зсуви та річки, що вийшли з берегів, також зруйнували мости через південну річку Дрезанка, а дорога, що з’єднує південні міста Ябланіца та Прозор-Рама, обвалилася та була знесена у воду

Щонайменше 19 людей загинули внаслідок повеней і зсувів, спровокованих сильними зливами в центральній і південній частині Боснії та Герцеговини протягом ночі, повідомляє балканська служба Радіо Свобода з посиланням на місцеву владу 4 жовтня.

Тіла 16 жертв знайшли в муніципалітетах Ябланіца і Коніц на півдні Боснії, де рятувальні служби продовжують пошуки зниклих безвісти.

Ще троє людей загинули у Фойниці в центральній Боснії, повідомили Радіо Свобода у Службі цивільного захисту.

Дарко Джукан, речник влади кантону Неретва, сказав, що окрім 19 підтверджених загиблих, багато інших вважаються зниклими безвісти, також «багато» людей зазнали поранень.

«У деяких випадках можна побачити лише частини дахів. Я не пам’ятаю кризи такого масштабу з часів війни (з 1992 по 1995 рік – ред.)», – сказав він.

Читайте також: Українські військові навчаються розміновувати у Косові

Сильні дощі та зсуви змусили владу оголосити стан стихійного лиха в районах Ябланіца та Коніц, розташованих на півдорозі між південним містом Мостар і столицею Сараєво, причому вода в деяких селах піднялася вище дахів будинків.

Джукан додав, що дорога до регіону була повністю перекрита, а телефонний зв’язок частково перерваний.

Боснійський міністр оборони Зукан Хелез заявив місцевому телебаченню, що на допомогу відрядили військових, оскільки кількість жертв зростає:

«Година за годиною ми отримуємо новини про нові жертви... Ми відправили всіх, кого могли. Наше першочергове завдання – врятувати людей, які живі та поховані в будинках там, де є зсуви».

Зсуви та річки, що вийшли з берегів, також зруйнували мости через південну річку Дрезанка, а дорога, що з’єднує південні міста Ябланіца та Прозор-Рама, обвалилася та була знесена у воду разом із залізничною колією зсувом, повідомила влада.

Дорога з’єднує Сараєво з узбережжям Адріатичного моря і є однією з найбільш завантажених у Боснії.

Читайте також: 11 мігрантів загинули в річці між Боснією та Сербією, намагаючись перетнути кордон

У місті Комадоново Врело, що за 10 кілометрів на південь від Ябланиці, 50-метрова ділянка головної дороги міста впала в річку Неретва.

Залізниця Боснії повідомила Радіо Свобода про те, що рух поїздів на південь від Сараєво до Мостара та південного міста Чапліна тимчасово зупинили.

Також відомо про раптові повені, викликані сильними дощами в Чорногорії, на південь від Боснії, тоді як у Хорватії сильний вітер і проливні дощі перекрили кілька доріг. Влада столиці Хорватії Загреба повідомила про надзвичайні заходи через очікування виходу річки Сава з берегів.