Зброя Україні потрібна зараз, а не наступного року – Боррель

Верховний комісар ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель

Очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив на брифінгу у Брюсселі 27 травня, що Україна для самооборони потребує військової допомоги «зараз», а не наступного року. На початку зустрічі Боррель сказав, що за дві останні доби відбулися «жахливі» події у Секторі Гази та в Україні.

За словами Борреля, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову говорив про необхідність постачання Україні комплексів Patriot для запобігання російським авіанальотам та ракетним ударам.

Боррель наголосив, що в європейських політичних колах дедалі активніше обговорюється тема зняття обмежень та надання Києву права ширше застосовувати західну зброю проти російських військ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський відреагував на повідомлення про намір ЄС організувати переговори з участю РФ

Щодо міжнародної конференції щодо України, яка невдовзі відбудеться у Швейцарії, глава європейської дипломатії зазначив, що з одного боку Росії пропонує розпочати мирні переговори, з іншого завдає ударів по Харкову. Боррель заявив про тверду підтримку майбутнього саміту щодо України.

За повідомленням Bloomberg, Євросоюз прагне після проведення у червні у Швейцарії заходу, який українська влада називає Глобальним самітом миру, долучитися до організації восени у Саудівській Аравії діалогу про мир в Україні з участю Росії.

Читайте також: Розвідка має дані про план Росії зірвати саміт миру у Швейцарії ­– Зеленський

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Цілі до 100 кілометрів». Як ATACMS знищують С-400 та авіабази у тилу російської армії
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Обіцянки не виконуємо». Генсек НАТО розкритикував союзників за неналежну підтримку України
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Іспанія та Україна уклали безпекову угоду