«Відкрию фінансування з Європейського фонду миру» – Боррель про навчання українських військових

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель

Навчальна місія для українських військових дозволила підготувати для участі в бойових діях 40 тисяч бійців ЗСУ і була «дуже успішною», розповів 28 травня перед засіданням міністрів оборони Євросоюзу верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

«Держава-член хоче продовжити навчання українських військових, я відкрию фінансування з європейського фонду миру. Звичайно, Україна хоче збільшити призов, хоче збільшити кількість військ. Солдат без підготовки марний. Солдат без підготовки – це просто вбивство людей без будь-якої підтримки в боях», – наголосив Боррель.

Він відзначив, що «навчання стає все складнішим, тому що це не класична війна, де потрібно знати ази».

«Ні, ця війна складна і вимагає радіоелектронної боротьби, і з мінами багато проблем. Тому все це треба тренувати. Підготовка солдата до участі у цій війні – це не тижні. Це довше. Тож всі країни-члени брали участь сьогодні. Сподіваюся, ми будемо готові збільшити кількість українців для тренування – це справа збереження життя. Відправити солдата на передову без спеціальної підготовки – це створити дуже жахливу ситуацію», – сказав очільник європейської дипломатії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У США перша група українських пілотів завершила навчання на F-16 – ЗМІ

Підготовка і тренування українських військових є частиною багатьох із безпекових угод, які впродовж останніх місяців Україна укладає зі своїми партнерами. Серед іншого, всі пілоти і техніки, які літатимуть і обслуговуватимуть винищувачі F-16, готуються в кількох європейських країнах та у США.