США анонсують можливі санкції проти суддів Міжнародного кримінального суду в Гаазі

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон

Адміністрація Дональда Трампа 10 вересня планує виступити з погрозою запровадження санкцій стосовно суддів Міжнародного кримінального суду в Гаазі – через його готовність розслідувати імовірні злочини військових США в Афганістані. Про це повідомляє Reuters із посиланням на проект виступу радника Білого дому з питань національної безпеки Джона Болтона.

Очікується, що у своїй промові у Вашингтоні Болтон заявить, що США розірвуть будь-які відносини з Гаазьким судом, а також застосують усі засоби для захисту американських громадян і їхніх союзників від «несправедливого судового переслідування цим незаконним судом».

Вашингтон може заборонити суддям і прокурорам Міжнародного кримінального суду в'їжджати в США, заморозити їх активи в країні, а також організувати щодо них кримінальне переслідування. Білий дім має намір через Раду безпеки ООН відібрати у суду право переслідувати громадян США і союзних з ними держав.

Сполучені Штати не ратифікували Римський статут, згідно з яким у 2002 році був створений Міжнародний кримінальний суд, проти якого виступив тодішній президент Джордж Буш. Його наступник на посаді Барак Обама робив кроки для співпраці з цією організацією.