У Болгарії тривають сьомі за останні чотири роки парламентські вибори

Чоловік голосує на виборчій дільниці під час загальних виборів у Софії, Болгарія, 27 жовтня 2024 року

У Болгарії у неділю почалися сьомі за чотири роки парламентські вибори.

Голосування розпочалося о 7-й ранку за місцевим часом і завершиться о 8-й вечора.

Напередодні голосування опитування Gallup International, опубліковане Болгарським національним радіо, показало, що жодна партія не зможе отримати парламентську більшість, пише болгарська служба Радіо Свобода.

Згідно з опитуванням, правоцентристська ГЕРБ колишнього премʼєр-міністра Бойка Борисова отримала найбільшу кількість голосів – близько 26%. Реформістська партія PP («Ми продовжуємо зміни») отримала 16,2%, а проросійська ультраправа партія «Відродження» – 14,9%.

Загалом для участі у виборах було зареєстровано 22 партії та девʼять коаліцій.

Раніше парламентські вибори в Болгарії, призначені на 20 жовтня, були перенесені на невизначений термін після того, як президент Румен Радев відмовився підписати указ, який схвалює формування тимчасового уряду.

Після виборів у квітні минулого року Болгарія мала спільний уряд, який підтримували реформістські партії «Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія» і ГЕРБ. Вони домовилися про 18-місячний уряд із ротацією прем’єр-міністрів – спочатку Ніколая Денкова з «Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія», а через дев’ять місяців – Марії Габріель з ГЕРБ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Найвпливовіший олігарх Болгарії втрачає владу