ОГП: київського блогера підозрюють в ухиленні від сплати податків на понад 200 млн гривень

Кошти блогер отримав від здійснення господарської діяльності, незареєстрованої в установленому законом порядку компанії. Він переводив їх у криптовалюту

Відомому столичному блогеру повідомили про підозру в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, повідомляє у телеграмі пресслужба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, з січня 2020 по серпень 2023 року підозрюваний набув необґрунтовані доходи – віртуальні активи в криптовалюті, що на дату отримання коштів еквівалентно більше мільярда гривень. Кошти блогер отримав від здійснення господарської діяльності, незареєстрованої в установленому законом порядку компанії, яка надає послуги з так званого арбітражу інтернет-трафіку.

В Офісі генпрокурора додають, що з метою приховування сум фактично отриманих доходів підозрюваний переводив кошти у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та його довірених осіб. В подальшому кошти обготівковували та отримували в пунктах обміну валют у Києві та в інших містах.

За даними ОГП, всі набуті активи не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020-2023 роки, податки з них не сплачувалися – таким чином підозрюваний ухилився від сплати податків на загальну суму 213 млн грн. Частину з цих коштів він легалізував – придбав елітні об’єкти нерухомості та автомобілі преміум класу.


З метою приховування придбаного майна блогер оформлював право власності на своїх близьких родичів та наближених до нього осіб, додають у прокуратурі

У кримінальному провадженні було проведено низку обшуків та експертиз. У Бюро економічної безпеки, яке проводило розслідування, повідомляють про арешт восьми транспортних засобів, серед яких – елітні супер/спорткари, квартири та нерухомості в столиці.

Досудове розслідування триває.

Ні БЕБ, ні Офіс генпрокурора імені та прізвища підозрюваного не уточнюють. За даними видання «Українська правда», йдеться про блогера Олександра Слобоженка. Він публічно повідомлення про підозру не коментував.