Блінкен: Росія може напасти на Україну «в будь-який момент», у тому числі під час Олімпіади

«Будь-які американські громадяни, які залишаються в Україні, повинні виїхати зараз», – додав Етоні Блінкен

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що Росія продовжує накопичувати війська на кордоні з Україною і може почати вторгнення в будь-який момент, в тому числі під час Зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Про це він сказав під час брифінгу в Мельбурні, Австралія, 11 лютого.

Блінкен вказав на «дуже тривожні ознаки російської ескалації», в тому числі розміщення нових військ Росії біля кордонів України.

«Як ми вже говорили раніше, ми перебуваємо у вікні, коли вторгнення може початися в будь-який момент, і, щоб внести ясність – це в тому числі може бути під час Олімпіади», – зазначив державний секретар.

Читайте також: Байден закликав американських громадян залишити Україну «зараз»

Зимові Олімпійські ігри триватимуть у Пекіні до 20 лютого. Країни традиційно – хоча й не завжди – дотримуються перемир’я і припиняють всі військові дії під час Ігор.

Державний департамент США закликав американців в Україні негайно залишити країну через загрозу військових дій з боку Росії. Блінкен додав, що Вашингтон продовжить скорочувати штат свого посольства.

«Ми будемо продовжувати цей процес, і ми також чітко дали зрозуміти, що будь-які американські громадяни, які залишаються в Україні, повинні виїхати зараз», – сказав Блінкен.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ви в смертельній небезпеці»: як білоруська місцева преса видає місця навчань поблизу українського кордону

Коментарі Блінкена прозвучали на тлі посилення дипломатичної активності, спрямованої на послаблення напруги. Зокрема, очікується, що міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прибуде до Москви 11 лютого.

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення і почали надавати військову допомогу Україні.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО «гарантій безпеки», зокрема, не розширювати Альянс на схід. Представники Заходу заявляли, що на поступки в принципових питаннях не підуть.