У Білому домі розповіли про цілі візиту Блінкена в Україну

Президент України Володимир Зеленський і державний секретар США Ентоні Блінкен (праворуч). Київ, 14 травня 2024 року (фото ілюстративне)

Очільник американської дипломатії Ентоні Блінкен під час візиту до Києва «планує ознайомитися із ситуацією на полі бою та обговорити потреби України і просування мирних пропозицій президента Володимира Зеленського», розповів 10 вересня під час онлайн-брифінгу радник Білого дому Джон Кірбі.

«Держсекретар Блінкен із нетерпінням чекає можливості відвідати Київ, щоб отримати від президента Зеленського та його команди оновлену інформацію про те, що відбувається на полі бою, та звісно ж, обговорити ті можливості, які знадобляться їм для успіху на полі бою впродовж найближчих тижнів та місяців з огляду на наближення зими», – зазначив представник Білого дому.

Він також зауважив, що «глава американської дипломатії, зі свого боку, підтвердить підтримку Сполученими Штатами зусиль України, спрямованих на її захист та відвоювання території, захопленої РФ».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голови розвідок Британії та США високо оцінили операцію України в Курській області

Крім того, Кірбі висловив очікування, що «в Києві відбудеться розмова щодо просування мирних пропозицій президента Зеленського».

«Безумовно, завершення (війни – ред.) шляхом переговорів – це найбільш вірогідний результат у цьому випадку. Але коли це станеться, а також за яких умов і обставин – це вирішуватиме президент Зеленський», – додав представник Білого дому.

У цьому зв’язку він також запевнив, що «Сполучені Штати робитимуть все можливе для того, аби забезпечити, щоб коли президент України буде готовий ухвалити таке рішення, він мав найкращу позицію для цього».

Очільники дипломатичних відомств Великої Британії та Сполучених Штатів відвідають Київ найближчим часом – про це повідомив голова британського МЗС Девід Леммі на спільній пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном 10 вересня.

10 вересня Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Лондона раніше для зустрічі з представниками британського уряду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен у День Незалежності України: США «готові поглибити партнерство» з Києвом