Білий дім: Росія може консультувати Іран щодо придушення протестів

Джон Кірбі також підтвердив інформацію про те, що іранський персонал перебуває на окупованих районах України, щоб допомогти російським силам у використанні бойових безпілотників

Сполучені Штати вважають, що Росія може консультувати Іран щодо придушення масових протестів, викликаних смертю молодої жінки, заарештованої іранською поліцією моралі.

Пресссекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що адміністрація Джо Байдена «стурбована тим, що Москва може консультувати Іран щодо передових методів управління протестами, спираючись на великий досвід придушення» масових протестних демонстрацій.

Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, менш конкретно висловився щодо того, чи Кремль, за його даними, вже віддав наказ про такий крок.

«Можливо, вони розглядають можливість будь-якої підтримки для придушення протестів в Ірані. Ми бачимо ознаки того, що вони розглядають можливість навчання. На жаль, Росія має такий досвід», – сказав він.

Читайте також: Іранська влада викрала тіло журналіста Радіо Свобода перед похованням

Кірбі також підтвердив інформацію про те, що іранський персонал перебуває на окупованих районах України, щоб допомогти російським силам у використанні бойових безпілотників для атак на цивільну інфраструктуру.

«Зараз вони перебувають у Криму, щоб допомогти цьому», – додав представник Ради нацбезпеки, маючи на увазі іранських військових.

Протести в Ірані розпочалися в середині вересня після загибелі 22-річної захисниці прав жінок Махси Аміні з курдської меншини. Її затримала і побила поліція моралі за спущений хіджаб. За даними правозахисників, внаслідок придушення акцій протесту в Ірані загинули щонайменше 215 людей, в тому числі 27 дітей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Протести в Ірані: низка закладів страйкує з нагоди 40 днів від смерті Махси Аміні