У Білорусі різко зменшилася кількість російських військових – «Білоруський Гаюн»

Білорусько-російські навчання у лютому 2022 року, перед повномасштабним вторгненням в Україну

У Білорусі за останні два місяці суттєво зменшилася кількість російських військових. З країни, зокрема, вивели російський контингент так званого Регіонального угруповання військ Союзної держави, розгорнутого минулого року, повідомляє моніторинговий проєкт «Білоруський Гаюн».

«Ми можемо констатувати, що в липні-серпні відбулося значне зменшення чисельності російських військових, які перебувають у Білорусі», – пише «Білоруський Гаюн». Зазначається, що були ліквідовані польові табори на полігонах «Обуз-Лісновський», «Лепельський» і «Осиповицький», а військові, які там перебували, вирушили до Росії, «і це була не ротація».

Напередодні про зменшення числа військових РФ у Білорусі повідомила і Державна прикордонна служба України. За оцінкою Києва, в країні кілька місяців тому перебувало до 11 тисяч російських військовослужбовців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Білорусі стартували військові навчання. У ЗСУ кажуть – загрози створення наступального угруповання немає

Тепер там залишилося не більше від двох тисяч російських військових, повідомляє «Білоруський Гаюн», який стверджує, що до 600 осіб розміщені на аеродромах Мозир і Зябрівка, до 1450 – на вузлах зв’язку у Барановичах та Вілейці. Крім того, близько 100 осіб беруть участь у навчаннях ОДКБ. Всі ці військові не входять до складу Регіонального угруповання військ, тобто кількість російських військових у його складі, розміщених у Білорусі, зменшилася до нуля. Офіційних коментарів міністерств оборони двох країн немає.

Як зазначає «Білоруський Гаюн», триває також демонтаж наметів у польовому таборі найманців ПВК «Вагнер» у селі Цель. Їх уже на 55% менше, ніж наприкінці липня. Техніки у таборі, однак, менше не стає. За оцінками спостерігачів, у Білорусі можуть залишатися близько чотирьох тисяч найманців. Якихось переміщень територією країни після повідомлень про загибель Євгена Пригожина практично не фіксувалося.

Білоруські військові не беруть участь у повномасштабному російському вторгненні в Україну, але режим Олександра Лукашенка надає Росії логістичну й технічну підтримку. У Києві неодноразово наголошували на тому, що не бачать актуальної загрози вторгнення в Україну з боку Білорусі, навіть незважаючи на розміщення в цій країні російського контингенту. З чим пов’язане виведення більшої частини російських військ із Білорусі останнім часом – не зрозуміло.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білорусь отримала ядерні боєголовки від РФ, але використати їх не вийде – Буданов