«Вясна»: в Білорусі щонайменше 66 людей засудили в політичних справах після повернення з-за кордону

Правозахисники наголошують, що це лише відомі їм справи – реальна кількість таких випадків може бути більшою (фото ілюстративне)

У Білорусі щонайменше 66 людей засудили у політично мотивованих кримінальних справах після повернення з-за кордону, повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Правозахисники наголошують, що це лише відомі їм справи – реальна кількість таких випадків може бути більшою.

Із цих 66 людей щонайменше 36 зараз перебувають у в’язниці. Найбільший термін – 11 років позбавлення волі – був призначений Ярославу Саковичу, який повернувся до Білорусі 2021 року через хворих батьків.

Також відомо, що деяких затриманих відправляють на примусове лікування до психіатричної лікарні. Це, зокрема, сталося з Неллі Алфіоровою, засудженою за «образу представника влади».

Загалом станом на 7 жовтня, за даними «Вясни», у Білорусі визнано політичними в’язнями 1281 людину.

Читайте також: Лукашенко заявив, що братиме участь у президентських виборах у Білорусі 2025 року

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі з 1994 року, стверджував, що виграв шостий термін на виборах у серпні 2020 року.

Хоча офіційні результати забезпечили Лукашенку перемогу, опозиція і багато західних урядів й організацій заявили, що результати були сфальсифікованими.

Після виборів Лукашенко жорстко розправився з інакомисленням і громадянським суспільством. Понад 35 тисяч людей були заарештовані під час багатомісячних масових протестів, що відбулися після суперечливих виборів 2020-го. Більшість опозиціонерів країни були змушені виїхати з країни, боячись за свою безпеку і свободу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Атмосфера страху і катастрофічна ситуація із правами людини: спеціальний доповідач ООН з Білорусі