У Білорусі почалися навчання територіальної оборони

Навчання спрямовані на «підвищення рівня підготовки і злагодженості органів управління територіальної оборони до формування територіальних військ» (фото ілюстраційне)

У Білорусі почалися навчання органів управління територіальної оборони, які триватимуть до 3 березня, повідомило Міністерство оборони країни.

За даними відомства, навчання спрямовані на «підвищення рівня підготовки і злагодженості органів управління територіальної оборони до формування територіальних військ».

Протягом чотирьох днів в усіх адміністративних районах будуть проведені теоретичні та практичні заняття з посадовими особами виконавчих комітетів і військових комісаріатів, адміністрації пунктів прийому мобілізаційних ресурсів, пройдуть перевірки наявності та умов зберігання наявних запасів матеріальних засобів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Повітряних силах прокоментували інцидент із російським літаком у Білорусі

Під час навчань особливу увагу мають приділити підготовці військовозобов’язаних, яким під час одноденного навчання розкажуть про основи і порядок дій під час формування територіальних військ.

Навчання відбуваються відповідно до плану підготовки збройних сил на 2023 рік, зазначили у Міноборони Білорусі.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну керівництво Білорусі підтримало агресію Росії проти України та дозволило РФ використовувати військову інфраструктуру і повітряний простір для вторгнення й обстрілів мирних міст в Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна замінує кордон із Білоруссю та Росією – закон

Нещодавно Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готова приєднатися до російської агресії проти України у разі військового інциденту на кордоні та вторгнення українських військових на білоруську територію. Влада України неодноразово наголошувала, що Україна не мала наміру і не буде нападати на Білорусь.

У лютому 2023 року уряд Білорусі підготував законопроєкт «Про народне ополчення» – як заявив Лукашенко, це було зроблено з урахуванням «негативного українського досвіду». У разі військових дій, за словами Лукашенка, загони «народного ополчення» «можуть трансформуватися в партизанський рух і стати резервом територіальної оборони». До складу «народного ополчення» можуть вступити 100-150 тисяч осіб, заявив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «У капітуляцію Зеленського ми не повірили». Що відбувалося у війську Білорусі на початку масштабного вторгнення РФ в Україну

У жовтні Олександр Лукашенко визнав участь Білорусі у війні Росії проти України, але наголосив, що білоруси «нікого не вбивають».

Періодично різні джерела повідомляють, що президент РФ Володимир Путін намагається схилити Олександра Лукашенка до прямої участі у війні.

Українська влада та західні розвідки не бачать ознак того, що Білорусь наразі готується вступити у війну, але не відкидають такий ризик.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кремль хоче до 2030 року фактично поглинути Білорусь – розслідування