ЄС не буде припиняти угоду про візові полегшення для Білорусі після виходу Мінська з угоди про реадмісію

Європейський союз не має наміру припиняти чинність угоди про полегшення візового режиму з Білоруссю після того, як Мінськ заявив, що, серед інших кроків на розрив відносин із Євросоюзом, починає процедуру виходу з угоди з ЄС про реадмісію (повернення нелегальних мігрантів).

«Рішення (Білорусі) припинити чинність Угоди про реадмісію не означає автоматичного припинення чинності Угоди про спрощення оформлення віз між ЄС і Білоруссю», – повідомила в Брюсселі речниця верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля Набіля Массралі.

За її словами, такий підхід передбачений у самій візовій угоді.

«Варто нагадати, що Угода про спрощення оформлення віз є одним із найважливіших інструментів, які ми маємо, щоб підтримувати міцні зв’язки між людьми в ЄС і Білорусі. Це залишається однією з головних цілей ЄС», – нагадала вона.

«Дії режиму Лукашенка ізолюють країну, але ми робимо все, що можемо, щоб білоруський народ теж не опинився ізольованим», – наголосила речниця зовнішньополітичної служби Євросоюзу.

Попереднього дня, 28 червня, Міністерство закордонних справ Білорусі виступило з заявою «у зв’язку з запровадженими Європейським союзом безпрецедентними обмежувальними заходами стосовно Білорусі», які Мінськ називає «абсолютно неприйнятними» й «інструментом тиску на суверенну і незалежну державу».

У відповідь на європейські санкції МЗС Білорусі заявило про кілька кроків:

  • Білорусь припиняє участь в ініціативі ЄС «Східне партнерство».
  • Білорусь починає реалізацію процедури припинення чинності Угоди про реадмісію з ЄС.
  • Крім того, Білорусь забороняє в’їзд до країни представникам європейських структур і особам із Євросоюзу, які сприяли запровадженню санкцій.
  • МЗС відкликало постійного представника Білорусі при ЄС для консультацій і рекомендувало постійному представникові ЄС у Мінську виїхати для консультацій до Брюсселю.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білорусь рве зв’язки з ЄС у відповідь на санкції

Серед згаданих кроків привернув увагу вихід Білорусі з Угоди з Євросоюзом про реадмісію, тобто про взаємне повернення нелегальних мігрантів. Ця угода є основою для угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Білоруссю. Переговори про ці угоди почалися ще 2014 року і завершилися тільки в січні 2020-го. Повідомлення Мінська про вихід Білорусі з цієї угоди викликало побоювання, що цей крок може повернути її візові відносини з ЄС на загальний рівень, без ніяких спрощень.

Зокрема, 2020 року вартість розгляду заявки на «шенгенську» візу для громадян Білорусі зменшилася до 35 євро, а для низки некомерційних цілей передбачалося скасування візового збору. Крім того, для білорусів низка візових процедур була спрощена, а термін розгляду заявок скорочувався до 10 днів.

Білорусь в обмін на ці полегшення погодилася за угодою про реадмісію приймати назад власних громадян, громадян третіх держав і осіб без громадянства, що не відповідають чи перестали відповідати критеріям легальності їхнього перебування в ЄС (аналогічне зобов’язання взяв на себе зі свого боку і Євросоюз).

Олександр Лукашенко й раніше, в часи погіршення відносин Білорусі з Європейським союзом, багато разів погрожував «відкрити» свої кордони з країнами ЄС для біженців зі всього світу, які намагаються дістатися до Євросоюзу.

І, як заявили 28 червня в МЗС Білорусі, «вимушене» припинення чинності Угоди про реадмісію «негативно вплине на взаємодію з Євросоюзом у сфері боротьби з нелегальною міграцією і організованою злочинністю».

Попереднього дня, 27 червня, міністерка внутрішніх справ Литви Аґне Білотайте заявила, що білоруські посадовці відповідальні за хвилю мігрантів, які дісталися до цієї країни з Білорусі цього року. За її словами, це план, «добре організований» білоруською владою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В уряді Литви назвали підготовленим владою Білорусі планом потік мігрантів у країни Балтії

Оголошення МЗС Білорусі було зроблене через чотири дні по тому, як ЄС наклав додаткові широкі санкції на основні продукти білоруського експорту і на доступ країни до фінансів із ЄС у відповідь на «ескалацію серйозних порушень прав людини в Білорусі і жорстоке придушення громадянського суспільства, демократичної опозиції і журналістів, а також на примусову посадку літака компанії Ryanair у Мінську 23 травня і пов’язаного з цим затримання журналіста Романа Протасевича і Софії Сапеги».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У фотографіях. Як виглядають санкції ЄС проти Білорусі?

Попередні пакети санкцій Євросоюзу і ширше санкцій Заходу щодо Білорусі були спрямовані проти чільних посадовців влади Лукашенка і низки державних організацій і компаній через жорстоке придушення владою країни опозиційних сил після минулорічних президентських виборів, оголошені результати яких про «перемогу» Лукашенка широко вважають сфальсифікованими і в Білорусі, і на Заході.