У Білорусі політв’язня Бабарика судять у новій справі

Едуард Бабарико в судовій залі, архівне фото

У Білорусі розпочинається суд над політв’язнем Едуардом Бабариком у новій кримінальній справі – про злісну непокору адміністрації колонії, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода. Йому можуть додати ще два роки позбавлення волі.

Едуарда Бабарика затримали разом із батьком ще в червні 2020 року, а суд над ним розпочався лише в травні 2023 року. Суд визнав його винним у розпалюванні ворожнечі, організації масових заворушень, ухиленні від сплати податків та засудив до восьми років колонії.

Він відбуває покарання в колонії №2 у Бобруйську, адміністрація якої постійно чинить тиск на політв’язня. У квітні 2024 року його помістили до одиночної камери ПКТ – приміщення камерного типу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Білорусі сина екскандидата у президенти Бабарика засудили до 8 років ув’язнення

Едуард Бабарико – син колишнього кандидата в президенти Білорусі Віктора Бабарика. 2020 року Едуард став керівником ініціативної групи зі збирання підписів за висування його батька кандидатом у президенти Білорусі. 18 червня 2020 року Віктора та Едуарда затримали на шляху до ЦВК, коли вони йшли здавати підписи, необхідні для реєстрації кандидатом.

Їм обом інкримінували ухилення від сплати податків. Тільки 29 грудня 2021 року, через півтора року після затримання, стало відомо, що Едуарда Бабарика також звинуватили за статтями про розпалювання ворожнечі та про організацію масових заворушень.

Едуард не визнав провину за жодним пунктом і в суді заявив, що суть звинувачень йому незрозуміла.

Віктора Бабарика в липні 2021 року засудили до 14 років позбавлення волі у справі про отримання хабаря в особливо великому розмірі та легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом. Едуард бачився з ним до цього один раз у жовтні 2020 року, коли кількох політв’язнів, зокрема Віктора Бабарика, привели на зустріч із Лукашенком.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Екскандидата у президенти Білорусі шпиталізували з колонії, соратники заявляють про побиття