У Женеві почався саміт Байдена з Путіним

Під час фотосесії на віллі Ла-Ґранж у Женеві 16 червня 2021 року

У швейцарській Женеві почався саміт президента США Джо Байдена з президентом Росії Володимиром Путіним.

Біля репрезентативної вілли Ла-Ґранж, що є власністю міста, обох лідерів привітав президент Швейцарії Ґі Пармелен і побажав їм «плідного діалогу».

Як повідомляли раніше пресові служби обох президентів, зустріч має протривати приблизно чотири – п’ять годин. Після її закінчення обидва президенти дадуть окремі пресконференції.

За повідомленнями, зустріч президентів сам на сам не планується, хоча її можливість не виключають: у першій частині переговорів, крім голів держав, мають узяти участь державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, далі вони продовжаться в розширеному складі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден розповів, чого очікує від зустрічі з Путіним

Напередодні зустрічі Байден назвав Путіна «твердим» і «гідним супротивником» і додав: «Я не шукаю конфлікту з Росією, але ми дамо відповідь, якщо Росія продовжить свою шкідливу діяльність». За словами президента США, під час зустрічі з Путіним він прокладе йому «червоні лінії».

У Кремлі натомість заявили, що Путін визначить для Байдена свої власні «червоні лінії».

Серед таких «червоних ліній» президент Росії днями назвав імовірний вступ України до Північноатлантичного союзу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Червоні лінії» Путіна: чому гальмується зближення України і НАТО

Байден, навпаки, підтвердив позицію НАТО, що Україна може вступити, здійснивши необхідні реформи, зокрема викорінивши корупцію, і це буде рішення тільки самого НАТО, на яке Росія не матиме права вето.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Щоб вступити до НАТО, Україна має викорінити корупцію – Байден

Однією з численних тем розмов буде становище в Україні. Байден, зокрема, багато разів наголошував на підтримці суверенітету й територіальної цілісності України з боку США і союзників. Він також обіцяв, що США будуть «робити все можливе, щоб надати Україні можливість бути в змозі продовжувати протистояти російській фізичній агресії».

І в Вашингтоні, і в Москві напередодні зустрічі називали її важливою, але говорили про те, що через значну відмінність позицій сторін на великі результати чекати не варто.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Шоу Вови та Джо»: Байден і Путін зустрінуться віч-на-віч у Женеві. Мало хто очікує на прорив

Це перша зустріч двох діячів на посаді президентів своїх держав. Байден уже зустрічався з Путіним 2011 року, коли він був віцепрезидентом США, а Путін прем’єр-міністром Росії.