«Про те, що зі мною трапилося, можна знімати фільми» – Беленюк після перемоги на Олімпіаді

Олімпійський чемпіон Жан Беленюк, Токіо, 4 серпня 2021 року

Перший український чемпіон Олімпіади в Токіо Жан Беленюк розповів в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода, що виступив на змаганнях попри травму, яка вимагала оперативного втручання.

Your browser doesn’t support HTML5

«Золотий» Жан Беленюк про свій бій та перемогу для Радіо Свобода

«У мене був тяжкий шлях сюди, я травмувався напередодні відльоту до Токіо і навіть до кінця не був упевнений, що буде змога в мене тут боротися. Тільки оптимізм і віра мого тренера Володимира Шацького в мене дала змогу мені тут повністю реалізуватися. Лікарі, які мене опитали, сказали, що треба робити операцію на плечі… Коли ми сказали «яка операція, у нас через три тижні старт на Олімпійських іграх», вони сказали, що це чиста авантюра. За сюжетом про те, що зі мною трапилося, можна знімати фільми, писати книги, я думаю, що я цим і займуся в майбутньому, тому що реально ситуація була занадто критична, і в перші дні я в їдальні не міг тацю взяти своїми руками, і тільки через тиждень якось почав її (руку – ред.) розробляти», – розповів олімпійський чемпіон.

Жан Беленюк особливо відзначив роботу лікаря Олександра Вербіцького «за те, що він кожний день тут зі мною працював, і я певний, ще це мені допомогло сьогодні стояти тут із цією медаллю».

За словами чемпіона, фінальна сутичка з добре відомим угорським суперником Віктором Лерінцем йшла за розробленим спільно з наставником планом.

«Єдине – був постійно на зв’язку зі своїм тренером, я його чую, і кожне слово, яке він говорить, я усвідомлюю і вношу зміни в стиль своєї боротьби саме з його слів. І коли він сказав, що суддя може дати друге попередження мені і дати моєму супротивнику два бали (у греко-римській боротьбі можливий штраф за пасивне ведення сутички – ред.), то я увімкнув усю свою потужність, щоб показати максимальну активність, і в тому ж другому періоді заробити партер і реалізувати свій прийом саме в цьому положенні», – розповів Беленюк.

Як «золотий» Жан Беленюк гопака на Олімпіаді станцював

Завдяки золотій медалі Жана Беленюка Україна піднялася в командному медальному заліку на 37-ме місце.

Загалом в активі української олімпійської збірної 11 нагород: золота, дві срібні та вісім бронзових.

Очолює медальний залік команда Китаю (32 золотих, 22 срібних і 16 бронзових медалей), другими йдуть американці (25–31–32), третіми – японці (21–7–12).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Олімпіада: Беленюк приносить Україні перше «золото» Олімпіади у Токіо