Байден і Нетаньягу обговорили відповідь Ізраїлю на нещодавню ракетну атаку Ірану

Президент США Джо Байден зустрічається з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні, 25 липня 2024 року

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу 9 жовтня наголосив на необхідності дипломатичної домовленості щодо повернення ліванських та ізраїльських цивільних до своїх домівок по обидва боки ізраїльсько-ліванського кордону, повідомили в Білому домі.

Байден також засудив атаку балістичними ракетами Ірану на Ізраїль 1 жовтня, йдеться в заяві Білого дому.

Байден «підтвердив право Ізраїлю захищати своїх громадян від «Хезболли», яка лише за останній рік випустила по Ізраїлю тисячі ракет, водночас наголошуючи на необхідності мінімізації шкоди цивільному населенню, зокрема в густонаселених районах Бейрута», сказано в заяві.

Раніше Байден говорив з Нетаньягу про плани Ізраїлю відповісти Ірану за ракетний напад минулого тижня, згідно із заявами як Білого дому, так і офісу прем’єра Ізраїлю 9 жовтня.

Читайте також: FT: Ізраїль та США обговорюють відповідь на атаку Ірану

У заяві Білого дому йдеться, що Байден і Нетаньягу «погодилися підтримувати тісний контакт протягом найближчих днів як безпосередньо, так і через свої команди національної безпеки».

Цей заклик прозвучав на тлі ескалації напруженості між Ізраїлем і підтримуваною Іраном «Хезболлою» – озброєним угрупуванням і політичною партією, яка контролює більшу частину південного Лівану.

Близький Схід напружено чекав ймовірної відповіді Ізраїлю на ракетний удар Ірану, який Тегеран здійснив у відповідь на ескалацію Ізраїлю в Лівані, включаючи вбивство лідера «Хезболли» Хасана Насралли.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив у відео, опублікованому в ізраїльських ЗМІ, що відповідь Ізраїлю «буде смертоносною, точною і, перш за все, несподіваною».

Минулого тижня Байден заявив, що не підтримає удари Ізраїлю по іранських ядерних об’єктах у відповідь. Він також сказав, що якби він був на місці Ізраїлю, то подумав би про альтернативи ударам по нафтових родовищах Ірану.

Ізраїль зіткнувся із закликами Сполучених Штатів та інших союзників схвалити угоду про припинення вогню в Газі та Лівані, але заявив, що продовжуватиме свої військові операції, доки ізраїльтяни не будуть у безпеці.

«Хезболлою» – озброєне угрупування та політична партія, яка контролює більшу частину південного Лівану, визнана Сполученими Штатами терористичною організацією, тоді як Європейський Союз вносить до чорного списку її збройне крило, але не її партію, яка має місця в ліванському парламенті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як можлива повномасштабна ізраїльсько-іранська війна вплине на світову економіку?