Байден у Німеччині закликав продовжувати підтримку України. Шольц нагадав про НАТО

Президент США Джо Байден під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні, 3 березня 2023 року.

Президент CША Джо Байден закликав союзників по НАТО продовжувати підтримувати Україну у війні проти Росії під час свого візиту до Німеччини.

«Оскільки Україну чекає важка зима, ми повинні зберегти нашу рішучість, наші зусилля та нашу підтримку», – сказав Байден.

Під час свого одноденного візиту Байден зустрівся з канцлером Олафом Шольцем перед тим, як президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер приєднались до них для переговорів.

Шольц зазначив, що він скептично ставиться до деяких аспектів «плану перемоги», розробленого президентом України Володимиром Зеленським, і каже, що буде підтримувати свою відмову від надання Києву ракет великої дальності Taurus.

Читайте також: У НАТО поки немає консенсусу щодо запрошення України – представник адміністрації Байдена

«Ми підтримуємо Україну якомога сильніше. У той же час ми стежимо за тим, щоб НАТО не стало стороною війни, щоб ця війна не перетворилася на ще більшу катастрофу», – сказав канцлер Німеччини.

Сполучені Штати є найбільшим донором військової допомоги Україні. З початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року станом на 15 жовтня Вашингтон виділив понад 59,1 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні. Наступною за розміром наданої військової допомоги є Німеччина.

Олаф Шольц відмовляється надіслати в Україну німецьку ракетну систему великої дальності Taurus, побоюючись ескалації протистояння НАТО з Росією.

У Німеччині відмова Шольца надати Києву ракети Taurus викликає суперечки навіть у його власній трипартійній коаліції із «Зеленими» та ліберальними «Вільними демократами» (FDP).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уряд Німеччини оновив перелік наданої Україні військової допомоги