Міністр юстиції США виступив на захист свого трактування «доповіді Мюллера»

Вільям Барр, архівне фото

Міністр юстиції США Вільям Барр виступив на захист свого трактування змісту доповіді спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідував втручання Росії у президентські вибори у США 2016 року і можливу змову президента Дональда Трампа чи працівників його виборчої кампанії з Росією.

Він заявив про це на слуханні в комітеті з питань судочинства Сенату, на якому демократи намагалися наголосити на розбіжностях між змістом доповіді і її характеристикою, яку подав Барр.

Напередодні нинішнього слухання інший комітет Конгресу, комітет із питань судочинства Палати представників, оприлюднив листа Мюллера до Барра, в якому спецпрокурор поскаржився, що короткий чотиристорінковий виклад змісту його 448-сторінкової доповіді міністром «не повністю охопив контекст, природу і суть» висновків слідчої групи. У листі, датованому 27 квітня, Мюллер наголошує: «Громадськість зараз збита з пантелику стосовно критичних аспектів результатів нашого розслідування».

Цей лист і нинішній виступ Барра посилили суперечки навколо доповіді Мюллера, яка – з деякими вилученими частинами – була оприлюднена 18 квітня. Доповідь підтвердила висновки спецслужб США, що Росія втручалася у вибори 2016 року, а також задокументувала намагання Трампа підірвати це розслідування. Але, як заявив Мюллер, достатніх свідчень того, щоб Трамп і його команда вчинили злочин, немає.

Іще напередодні оприлюднення доповіді Барр подав чотиристорінковий виклад її змісту, і демократи заявили, що міністр спотворив цей зміст – адже він заявив, ніби Мюллер не дійшов висновку, чи Трамп перешкоджав правосуддю. Останній лист Мюллера до Барра теж суперечить такому трактуванню з боку міністра. «Це загрожує підірвати головну мету, заради якої Міністерство юстиції призначило спеціального прокурора – гарантувати повну довіру громадськості до результатів розслідування», – мовиться в листі.