В Аргентині активісти засуджують новообраного президента через погляди на дії хунти

Новообраний президент Аргентини Хав’єр Мілей

Сотні активістів зібралися 23 листопада в Буенос-Айресі, щоб засудити погляди новообраного президента Хав’єра Мілея на зникнення десятків тисяч людей за правління в Аргентині хунти.

Правозахисні групи з обережністю очікують інавгурації Мілея, який поставив під сумнів офіційну цифру зникнень (за актуальними оцінками – до 30 тисяч людей), зареєстрованих під час військової диктатури 1976–1983 років.

Протестувальники приєдналися до групи матерів, які щочетверга проходять маршем перед офісом президента.

89-річна Кармен Раміро, яка досі не знає про долю своїх чоловіка та старшого сина, попередила про «заперечення майбутнього уряду, який ми матимемо».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президентом Аргентини обрали правого популіста Хав’єра Мілея. Зеленський подякував йому за підтримку України

Аргентинська диктатура була одним із найжорстокіших військових режимів, які сіяли терор у Латинській Америці між 1960-ми та 1980-ми роками.

Ті, кого хунта вважала політичними дисидентами, були вбиті або зникли, деяких із цих людей викидали з літаків у затоку Ріо-де-ла-Плата або Атлантичний океан під час так званої «брудної війни» військових проти лівих активістів і симпатиків.

Понад 1000 людей були засуджені за злочини проти людяності з 2006 року, коли судові переслідування діячів диктатури відновилися після десятиліття суперечливих амністій.