СЦКК на Донбасі функціонує без Росії – Арестович 

Олексій Арестович

Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) функціонує без представників Росії і наразі складається з двох сторін – України та ОБСЄ. Це в ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) підтвердив радник з питань інформаційної політики української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

«СЦКК існує. Є глава СЦКК. Росії там немає, але є ОБСЄ як посередник. Через них йде робота», – сказав Арестович.

У грудні 2017 року Міністерство закордонних справ Росії заявило про вихід російських представників зі Спільного центру з контролю і координації припинення вогню на Донбасі. Українська сторона тоді заявила, що відкликання російських офіцерів із СЦКК «свідчить про бажання росіян зруйнувати контроль припинення вогню».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Арестович працюватиме в ТКГ на громадських засадах

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.