AI: вчителів на окупованих РФ територіях погрозами і насильством змушують викладати російську програму

Правозахисники наголошують, що російська влада на окупованих територіях України в рамках утвердження свого контролю домагається повної співпраці від українських вчителів

Українські вчителі на окупованих Росією територіях зіткнулися з болісним вибором між тим, щоб втікати з дому чи бути змушеними викладати навчальну програму, засновану на російській державній пропаганді, заявила Amnesty International напередодні Всесвітнього дня вчителя.

Правозахисники наголошують, що російська влада на окупованих територіях України в рамках утвердження свого контролю домагається повної співпраці від українських вчителів, яких піддають емоційному шантажу, погрозам, обшукам, а коли це не спрацьовує – фізичному насильству.

«Українські вчителі на окупованих Росією територіях зазнають погроз і жорстокого поводження з метою змусити їх працювати проти їхньої волі. Вони стоять перед суворим вибором: залишити все і втекти або стати частиною системи освіти, ціллю якої є індоктринація дітей (здійснення систематичного планомірного впливу на індивіда, з метою зміни його світогляду і прищеплення певних ідей – ред.), у тому числі через виправдання загарбницької війни Росії», – сказала очільниця Amnesty International Аньєс Калламар.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МКС отримав нові докази злочинів Росії проти українських дітей. Які саме і на що можна сподіватися

За її словами, залишитися на окупованих територіях і відмовитися від участі в системі освіти – це не варіант: на проукраїнських вчителів, які відмовляються від лояльності й співпраці, чекають викрадення, погрози, психологічне й фізичне знущання.

«Вкрай важливо, щоб ці серйозні порушення прав людини були повністю задокументовані й розслідувані відповідними національними і міжнародними органами й експертами, а винні були притягнуті до відповідальності», – додала Калламар.

В Amnesty International зазначили, що опитані ними вчителі повідомили, що російська окупаційна влада активно шукала їх, керуючись нагальною потребою знову відкрити школи й укомплектувати їх тими ж учителями. Одним зі способів уникнути уваги окупаційної влади було приховування професії вчителя.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розвідка Британії: російська шкільна програма готує молодь до військової служби

У червні правозахисники з Human Rights Watch заявили, що російська окупаційна влада забороняє українську мову і навчальну програму, нав’язує російську систему освіти, поширює антиукраїнську пропаганду та впроваджує російську мову викладання в навчальних закладах на окупованих Росією територіях України.

В оприлюдненому звіті організації «Навчання в окупації: примусова русифікація системи освіти на окупованих територіях України» задокументовані порушення РФ норм міжнародного права щодо права на освіту на раніше окупованих територіях Харківської області та в інших регіонах України, які залишаються під російською окупацією.

За оцінками українських експертів, на окупованих Росією територіях досі перебуває близько мільйона українських дітей шкільного віку. За даними, отриманими Human Rights Watch від Міністерства освіти і науки України, понад 62,400 дітей на окупованих територіях продовжують здобувати освіту в українських загальноосвітніх навчальних закладах дистанційно.

Читайте також: РФ має окремі методичні матеріали для «перевиховання» українських дітей – розслідування

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уроки «православ’я» і «патріотичного виховання». Як РФ «зомбує» дітей в окупації