Афганістан: держсекретар США залишив Кабул без домовленості між головними афганськими суперниками

Майк Помпео

Державний секретар США Майк Помпео завершив 23 березня терміновий одноденний візит до Афганістану, за результатами якого так і не було оголошено про очікувану домовленість між головними афганськими суперниками, кожен із яких вважає себе президентом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Держсекретар США проводить в Афганістані переговори щодо мирної угоди

У столиці країни Кабулі Помпео провів окремі переговори з президентом Ашрафом Гані, переобраним на другий термін, і його суперником на виборах Абдуллою Абдуллою, який називає насправді обраним себе. Потім вони також провели зустріч утрьох.

Як повідомило з Кабула агентство «Асошієйтед прес», Помпео дав Гані й Абдуллі час до 24 березня, щоб вони досягли компромісу між собою щодо офіційних результатів президентських виборів в Афганістані. Але наразі ознак такого компромісу немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США виступають проти створення паралельного уряду в Афганістані – Помпео

За оголошеними 18 лютого після тривалих зволікань офіційними результатами президентських виборів в Афганістані, які відбулися ще 28 вересня 2019 року, переміг і був переобраний на другий термін президент Ашраф Гані, який отримав 50,64 відсотка голосів виборців у першому турі. Його перемога була визнана світовою спільнотою.

Майк Помпео (л) і Ашраф Гані (п), Кабул, 23 березня 2020 року

Друге місце з 39,52 відсотками голосів, за офіційними даними, посів Абдулла Абдулла, який обіймав посаду «урядового директора» – організатора роботи уряду і радника президента. Він відмовився визнати результати виборів, твердячи про масові фальсифікації, і заявив, що планує сформувати свій власний уряд (в Афганістані президент є одночасно головою уряду).

Майк Помпео (л) і Абдулла Абдулла (п), Кабул, 23 березня 2020 року

9 березня обидва провели в Кабулі, в сусідніх урядових будівлях, церемонії своєї інавгурації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Кабулі відразу два кандидати оголосили про вступ на посаду президента Афганістану

Абдулла, який свого часу був міністром закордонних справ в афганському уряді «Північного альянсу», що протистояв урядові талібів у 1996–2001 роках, невдало брав участь у трьох останніх президентських виборах і щоразу не бажав визнати поразки.

У попередніх, 2014 року, він вийшов у другий тур виборів попереду Гані, але оголошений результат другого туру був 55 відсотків за Гані і 45 за Абдуллу. Останній і тоді не визнавав поразки. Як компроміс, для нього створили позаконституційну посаду «урядового директора»: він головував на засіданнях коаліційного уряду Афганістану, керівником якого є сам президент (посади прем’єр-міністра в Афганістані немає), і був чільним президентським радником.

Тим часом Помпео з Афганістану прибув до Катару, в столиці якого Досі він зустрічається з представниками противладного ісламістського афганського руху «Талібан», у намаганні довести до виконання угоду про мир в Афганістані.

Цю угоду з талібами, що має на меті завершити війну в Афганістані, підписали США 29 лютого за згодою влади Афганістану – таліби дотепер відмовлялися від прямих переговорів із владою в Кабулі, і США виступали як посередник. За умовами угоди, які передбачають виведення з Афганістану іноземних військ, якщо сторони дотримаються своїх зобов’язань, таліби зобов’язалися піти на такі прямі переговори.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США і таліби підписали угоду про завершення війни в Афганістані

Попереднього дня, 22 березня, перші такі прямі переговори відбулися щодо можливості обміну утримуваними особами між сторонами. Переговори відбувалися через скайп-зв’язок за сприяння США й Катару.

Але перспектива повноцінних і всеосяжних мирних переговорів тепер опинилася під загрозою через небезпеку двовладдя в Кабулі.