Які загрози для України несе відмова від прагнення стати членом НАТО?

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (у центрі) бере участь у прес-конференції з міністром закордонних справ Фінляндії Пеккою Хаавісто (ліворуч) та міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде (праворуч) у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 24 січня 2022 р.

(Рубрика «Точка зору»)

У вітчизняних ЗМІ далі точиться активна дискусія чи треба Україні відмовлятися від наміру вступити в Організацію Північноатлантичного Договору (НАТО).

З’являються і наукові, і зрозумілі для широких верств аналітичні публікації, автори яких покроково доводять, чому таке рішення було б некорисним і навіть згубним.

Не менш популярною є ця тема і за кордоном: досить погортати американські, британські, французькі, німецькі і навіть китайські сайти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Удари по Львову свідчать, що жодна частина України не застрахована від нападу Кремля – Боррель

Словом, питання бути чи не бути Україні членом Альянсу без перебільшення збурило світ. Так, воно важливе.

Особливо з урахування того факту, що в якості пропозиції відмову від членства уже виклала Кремлеві українська переговірна група у Стамбулі два тижні тому.

Вирішувати щодо бажання бути в НАТО треба не через те, чи це нам вигідно і приносить безпеку. Членство дає надійний захист тридцятьом державам Європи й Америки, і стати тридцять першою Україні було б і почесно і заслужено.

Втрат, просто кажучи, нема. Вигоди – очевидні.

Знімаються усі питання про «закрите небо», про озброєння включно з найпотужнішим, про число і якість збройних сил усіх тридцятьох держав включно з наймогутнішими, які виступлять нам на допомогу негайно, а не через три чи тридцять три дні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Психологія терориста: чого боїться Путін та навіщо йому війна?

Вирішувати треба тому, що керівництво РФ поставило відмову від Альянсу абсолютною умовою для припинення війни. Якщо не відкличете своє конституційне положення про членство, кажуть у Москві, «будемо нищити вас і далі». Будемо обстрілювати ваших прикордонників. Будемо бахкати нашими «градами», «ураганами», «тайфунами» й іншою нечистю по ваших військах.

Будемо пуляти крилаті ракети на ваші міста з суші і моря. Знищуватимемо велике і мале, ферми і мости, заводи і житлові квартали. Дістанемо до Львова і Луцька, і до Мукачевого теж. Зрівняємо усе до випаленої землі і дрібних уламків бетону.

Можемо і ядерним. Боєприпасів вистачить на багато місяців. Грошей вистачить на багато років. Не куплять нафту в Нідерландах – куплять в Індії. Не візьмуть газ в Німеччині – візьмуть в Китаї. А забамбулений «российский гражданин» усе стерпить. І навіть відчуватиме запал гордощів, що його країна когось нищить і уярмлює.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Викрадення на півдні України. Кого переслідує Росія?

В Україні логіка «воювати до останнього українця» не працює. Ми цінуємо кожного нашого громадянина. Так, патріоти, самовіддані, хоробрі і непідкорені.

Але що їм робити далі, коли не п’ять, а десять, п’ятнадцять, двадцять мільйонів їхніх дружин, дітей і батьків залишать Батьківщину у вогні?

НАТО надає нам усе потужнішу зброю. Але не вдарить по Кремлю, не десантує свої солдат на наших східних кордонах. Доки ми не приєднаємося. Відповідь на таку дилему мають дати генерали, а не експерти-аналітики.

Заявити сьогодні Москві, що ми відмовляємося від Альянсу, означало б визнати, що сил вже нема, і що ми війну програли, хоча й виграли багато битв. А якщо ми цього не кажемо, а готуємося належно зустріти агресора на полях Донбасу і Чорномор'я, то нема чого й від НАТО рачкувати.

Це буде не просто перетворення України в сьогоднішню Білорусь. Це не просто національний вибір. Це порятунок Нації, доки на схід від нас – кровожерна імперія.

Андрій Веселовський – український дипломат, експредставник України при ЄС

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін заявив, що Росія розглядатиме спроби інших країн закрити небо над Україною, як участь у військових діях
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «НАТО усунулось від допомоги Україні» − Кулеба 
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В адміністрації США відповіли на погрози Росії за допомогу Україні