Надолуження освітніх втрат у молодшій школі: виклики та рішення для української освіти під час війни

Як зменшити негативний вплив війни на дітей та їхню освіту?

(Рубрика «Точка зору»)

Тетяна Коврига

Уявіть собі школу, де кожен урок – це маленька пригода. Діти весело повторюють за вчителем грайливу руханку, на кольоровій шкалі вимірюють свій настрій, а потім разом з героями «Мавка. Лісова пісня» досліджують нові знання.

Це не просто мрія – це реальність, яку ми реалізовуємо через інноваційну програму для відновлення навчальних втрат у молодшій школі. Так, саме через таку програму діти не лише поліпшують академічні результати, але й відновлюють віру у власні сили та отримують підтримку від вчителів.

Крюківщинський ліцей Лідер, с. Крюківщина, Київська область

Програми подолання освітніх втрат стали новою реальністю у воєнний час та після декількох хвиль пандемії COVID-19. Але знання, які ми даємо дітям сьогодні – це радше тестування того, яку саме інформацію вони можуть відтворити.

Важливо пам’ятати, що підходи, які працюють сьогодні, можуть стати неактуальними завтра. Саме тому ми з командою освітньої фундації GoGlobal поставили за ціль прищеплювати нові цінності і не йти вже протоптаними стежками, орієнтуючись на індивідуальні потреби кожної дитини.

Як війна впливає на дітей?

Стрес від війни, втома та дистанційне навчання – це не просто слова. Результати опитувань, проведених ЮНІСЕФ у 2023 році, показують, що дітям важко концентруватись, підлаштовуватись під графіки вимкнення світла, зосереджуватись під час та після сигналів тривоги.

Пропускаючи уроки через ці обставини, їм важко повернутися до звичного ритму навчання. Вчителям, у свою чергу, складно і практично неможливо створити необхідні умови без додаткової допомоги, аби школярі могли швидко й без проблем повернутись до навчання.

Але надолуження освітніх втрат – це не лише про методичні поради. Це ціла програма, яка передбачає комплексний підхід та взаємодію вчителів, учнів, потребує спеціальних навчань і тренінгів та низки залучених сторін, які готові до освітніх змін та мають на меті досягти високих результатів своєї праці.

Крюківщинський ліцей Лідер, с. Крюківщина, Київська область

Саме таким шляхом ми пішли, розробивши програму «КЕЧ», яка вже за два місяці допомогла дітям Київщини та Чернігівщини не лише надолужити пропущене, але й знайти натхнення та підтримку.

Ця програма була розроблена освітньою фундацією GoGlobal у співпраці з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE).

Це рішення стало справжнім поштовхом до дій, особливо з огляду на результати дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у 2022/2023, проведеного Державною службою якості освіти України. Аналітика показала, що вчителі початкових класів констатують значне погіршення результатів навчання учнів з української мови, математики та літературного читання.

«КЕЧ»: у чому суть

Тож програма «КЕЧ» фокусується саме на цих предметах, адже вони є основою базової освіти. Завдяки нашій програмі діти отримують ті знання зі шкільної програми, до яких вони не мали доступу через війну. Психологічна підтримка, соціалізація і мотивація – ось що важливо для нас.

Бородянський академічний ліцей, Київська область

Наша головна задача – забезпечити дітям можливість отримати ті знання, вміння та навички, які важливі їм для подальшого навчання і розвитку.

Специфіка нашої програми полягає в комплексному підході до навчання та розвитку. «КЕЧ» – це про фундаментальні основи, мотивацію до навчання, інтерактивний підхід.

Цей підхід вже довів свою ефективність: протягом восьми тижнів понад 800 дітей з громад Київщини та Чернігівщини успішно пройшли навчання за пілотною версією програми «КЕЧ».

У цьому процесі взяли участь 57 вчителів та 6 асистентів вчителя. Ми переконані, що кожна дитина має право на якісну освіту та можливості для розвитку, і працюємо над тим, щоб реалізувати це для всіх учасників програми.

Майбутнє належить інноваторам, гікам, мрійникам. Тож ми прагнемо зосередитися на розвитку нових навичок із акцентом на креативне мислення. Це дозволить плекати інноваторів, які використовують свої знання для того, щоб мріяти, творити, досліджувати і не боятися можливих провалів чи помилок на цьому шляху.

Ось чому ми використовуємо нестандартні матеріали та методи. Результати пілотування показали дуже хороші результати, тож ми плануємо масштабувати програму. Також в наших планах – розмістити її на платформі Всеукраїнської школи онлайн, яка стане для вчителів не лише сучасним навчальним інструментом, але й засобом для розвантаження.

Сьогоднішні школи 1.0 не можуть ефективно навчати дітей 3.0. Нам потрібно чітко визначити, для чого ми навчаємо і як ми це робимо.

Програма «КЕЧ» показала, що інноваційні підходи можуть значно підвищити рівень знань і мотивації учнів. Саме тому працюємо з вчителями.

Крюківщинський ліцей Лідер, с. Крюківщина, Київська область

Підвищення мотивації

Школи, які брали участь у програмі «КЕЧ» вказують про значне підвищення рівня знань та мотивації учнів.

Для прикладу, маємо цікаві історії успіху із Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7. Там вчителям доводилось залишитися із дітками після уроків, а під час повітряної тривоги всі йшли до укриття. Рівень знань учнів завдяки програмі піднявся від найнижчого до найвищого.

Форма навчання у школі змішана: тиждень – онлайн, тиждень – у школі, тож доводилось поєднувати і проводити по два заняття на день (українська мова та математика) і більше того, продовжувати навчання під час канікул. Але оскільки заняття були цікавими, дітям програма сподобалась, й вони залюбки йшли до школи.

Батьки також ділились, що діти хотіли залишатися. А завдання, які пропонуються в програмних зошитах вчителі зможуть адаптувати до загальних уроків із української мови та математики і використовувати як шаблони.

Бородянський академічний ліцей, Київська область

Ми повинні і можемо будувати нову культуру й підходи, нестандартну подачу матеріалів. Програма «КЕЧ» використовує інтерактивний формат та навчання через гру. Різноманітні завдання з улюбленими героями українського мультфільму «Мавка. Лісова пісня», а також наліпки за навчальні досягнення, які учні могли колекціонувати у власному щоденнику мотивації – зробили процес надолуження освітніх втрат для дітей максимально цікавим та захоплюючим.

Наші результати дійсно вражають.

Зокрема в Макарівському ліцеї №2 маємо історії учнів, яким довелось пропустити чимало занять протягом року, та не дивлячись на це їхні щотижневі тестування показали, що ці учні значно покращили свої знання та зацікавленість у навчанні.

Загалом дітям молодшої школи дуже легко втратити цікавість до навчання, пропустивши навіть незначну частину великого потоку інформації, яку вони мають отримати у своєму віці. Самостійно вдома не завжди вдається цілком засвоїти матеріал, а наздоганяти однокласників у школі після втраченого – ще той квест.

Бородянський академічний ліцей, Київська область

Особливо важливою є підтримка ментального здоров'я дітей. Програма включає елементи травмочутливості та терапії, вчимо вчителів проводити заняття з психоемоційною розминкою та командною роботою. Яскравий приклад – Бучанський ліцей № 5, де завдяки мотивуючим методам навчання діти змогли досягти чудових результатів, навіть у складних умовах.

Нас особливо вразила історія однієї із учениць, яка була у Бучі під час окупації, а її тато заразна фронті.

Психологічні травми суттєво вплинули на її академічні показники: на початку навчання за програмою її результати були невтішними — третій рівень з української мови (47%) і другий рівень з математики (56%).

Однак завдяки цікавим завданням, меншим групам, і підвищеній увазі вчителя, дитина змогла розкрити свої здібності. А фото деяких робіт, щоденника та вхідних і вихідних тестувань учениці постійно відправляли татові. Побратими захисника разом з ним раділи успіхам доньки. Тож «КЕЧ» не лише допоміг дітям надолужити освітні втрати, але й підняв бойовий дух наших воїнів, надаючи їм надію і підтримку в найтемніші часи.

Ми реалізуємо ці ініціативи, бо сучасні проблеми потребують нових рішень. Програма «КЕЧ» демонструє, що якісні освітні результати можливі завдяки наполегливій роботі всіх учасників процесу. Підтримка учнів, вчителів і батьків є критично важливою для створення світлого майбутнього.

Крюківщинський ліцей Лідер, с.Крюківщина, Київська область

Продовженням навчання в рамках впровадження пілотного проєкту «КЕЧ» стали літні табори, які тривали впродовж серпня 2024 року на базах опорних шкіл Київської та Чернігівської областей.

Програма табору включала заняття з української мови, математики та арт-терапію, які не лише допомогли школярам надолужити втрати, а й сприяли покращенню їхнього психоемоційного стану.

Крюківщинський ліцей Лідер, с. Крюківщина, Київська область

Наш проєкт є відповіддю на виклики, які за останні роки неабияк сколихнули не лише Україну, а й увесь світ. Вчителі та учні, які взяли участь у програмі «КЕЧ» вкотре доводять що немає нічого неможливого для нашої освіти.

Ми щодня проживаємо страх, тривогу, тож працюємо не лише з дітьми та вчителями, а й з батьками через їхніх дітей. Розплутати вузлик можна тільки спільними зусиллями. А відтак, ми подолаємо будь-які виклики.


Тетяна Коврига директорка освітньої фундації GoGlobal

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українська школа для біженців увійшла до трійки найкращих у світі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Мрію не чути сирен і вибухів». Що малюють діти-переселенці?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це укриття подвійного призначення». Коли запрацюють підземні школи півдня?