Маски з «панського плеча». Чи використовують можновладці пандемію для піару

«Якщо хочете допомагати медикам, то не знущайтесь із нас»

Українські політики, чинні депутати і урядники не цураються заявляти, що вони – благодійники. Одні атакують глядачів десятками репортажів, інші пишуть рекламні пости про те, як дарують маски нужденним. Часто це виглядає як піар. Редакція Радіо Свобода публікує чи не найбільш показові історії.

Забезпечувати лікарні всім необхідним їх зобов’язують їхні ж посади. Однак мери містечок, депутати і урядники різних ланок активно кинулись рятувати українську медицину лише тепер.

Інфекційне відділення у лікарні міста Чернівці, березень 2020 року

Особливо показово і помпезно це роблять «старожили» української політики. Вони з’являються у сюжетах на тлі пакунків, «брендованих» власними прізвищами – і це все дуже нагадує передвиборчу роздачу гречки.

Пакетик з прізвищем

Політик Олександр Вілкул звітує у фейсбуці про допомогу рідному Кривому Рогу. Переконує: подарував місцевим медикам понад 100 тисяч масок і захисних костюмів.

«Чудово розумію стан, в якому знаходиться наша «відреформована» медицина», – пише політик, який раніше чотири рази був депутатом парламенту, віцепрем’єр-міністром в уряді Азарова, а перед цим – керівником області, де розташований Кривий Ріг.

Олександр Вілкул дарує маски і захисні костюми медикам лабораторного центру у Кривому Розі, 31 березня 2020 року

Пост Вілкула поширює сторінка його ж благодійного фонду. Тут з’являються і детальні фотозвіти – пакети з прізвищем політика, сам політик, передача брендованих пакунків, брендовані листівки з цих пакунків – скрізь напис «Фонд Олександра Вілкула».

Фонд Олександра Вілкула «Українська перспектива» роздає маски і рукавички у брендованих пакетах, Кривий Ріг, березень 2020 року

Новина про подарунки від політика розлетілась місцевими інформаційними сайтами, позитивний репортаж зняв комунальний телеканал «Рудана». До слова, канал належить мерії, а мерію Кривого Рогу очолює Юрій Вілкул – батько політика-благодійника.

Однак брендовані подарунки, про які розповіли місцеві ЗМІ, оцінили не всі працівники місцевих лікарень – підвела якість.

Дві маски і одні рукавички, які Олександр Вілкул дарує медикам і мешканцям Кривого Рогу, березень 2020 року

Медсестра Ксенія Віваль виклала у соцмережі відео тестування масок і рукавичок від Вілкула – маски виявились найнижчого ступеня захисту й занадто малого розміру, а рукавички одразу порвались. Ролик миттєво розлетівся інтернетом.

Якщо хочете допомагати медикам, то не знущайтесь із нас
Ксенія Віваль

«Звісно ж, дякуємо за допомогу, бо це чи не єдиний фонд, який допомагає, але подивіться на якість рукавичок, не встигла одягнути і все, а маски не мають фіксаторів на носі, зате вуха від резинок завертаються, починають червоніти і синіти», – розповідає і демонструє на відео Ксенія. А в кінці ролика додає: «Якщо хочете допомагати медикам, то не знущайтесь із нас».

Власну гуманітарну допомогу у брендованих пакетах роздає також фонд ексдепутата, олігарха Ріната Ахметова. Він відгукнувся на заклик президента Зеленського, який попросив великий бізнес допомогти державі протистояти пандемії.

Працівниці лікарні міста Маріуполь роздивляються гуманітарну допомогу від фонду Ріната Ахметова, березень 2020 року

По-справжньому масштабну допомогу від Ахметова супроводжує не менш масштабна медійна підтримка.

Під прицілом телекамер

Апарати штучного дихання, карети «швидкої допомоги», експрес-тести на Covid-19, маски, респіратори, захисні костюми.

«Рінат Ахметов готовий витратити на це все 300 мільйонів гривень», – повідомляють глядачам журналісти ТРК «Україна».

Телеканали Ріната Ахметова регулярно висвітлюють діяльність благодійного фонду олігарха

Репортажі про діяльність фонду Ріната Ахметова виходять на його телеканалах чи не щодня.

Із сюжетів регіональних телеканалів можна дізнатись про допомогу від депутата Вадима Новинського. Його благодійний фонд теж закуповує медичне обладнання та засоби індивідуального захисту.

Депутат й бізнесмен Вадим Новинський разом з митрополитом УПЦ (МП) Онуфрієм передають медикам гуманітарну допомогу, березень 2020 року

Новинський часто передає свою гуманітарну допомогу під спалахи фотокамер і в компанії представників Української православної церкви (Московського патріархату).

Не відстає за обсягами допомоги та уваги телеканалів і п'ятий президент України Петро Порошенко. Через свій фонд він обіцяє передати лікарням 800 тисяч масок, 70 тисяч захисних костюмів, а ще – десятки апаратів штучної вентиляції легень.

Про це Порошенко охоче розповідає сам на телеканалі «Прямий».

І хоча всі можновладці-доброчинці під час інтерв'ю переконують, що найважливішим для них є здоров'я громадян України, декого з них ловлять на «рекламі».

Лікарям на Сумщині передають гуманітарну допомогу від позафракційного депутата Верховної Ради Андрія Деркача, квітень 2020 року

Позафракційний депутат Верховної Ради Андрій Деркач допоміг лікарні на Сумщині, написав про це пост у фейсбуці та поставив його на платне просування.

Пост депутата Деркача з позначкою «реклама»

В регіонах власні меценати

Міські й сільські голови, а також депутати беруть приклад з великих політиків та олігархів – займаються благодійністю під телекамерами.

Маски і антисептики роздавали у Сєвєродонецьку, Коростені, Кременчуці, Богданівці, анонсував роздачу мер Харкова.

На Закарпатті голова Полянської об'єднаної територіальної громади дарував односельцям маски, куплені за бюджетні кошти і подаровані фондом його однопартійця – ​Віктора Медведчука.

Яка кількість була надана Медведчуком, а яка придбана за гроші з бюджету – Іван Дрогобецький не уточнив.

Магія цифр

Сотні тисяч масок, десятки тисяч захисних костюмів, пів мільйона експрес-тестів – усі меценати говорять про відверто шалену кількість подарунків медичним установам.

Екстрена бригада медиків в Олександрівській лікарні Києва, березень 2020 року

Однак, скільки реально було передано одних лише масок і якої вони були якості, насправді перевірити неможливо.