Марійська меншина Росії проводить молитви під темними хмарами

Язичницький лісовий ритуал був проведений в російському регіоні Марій Ел після того, як місцевий чиновник закликав «радикальних послідовників» марійської релігії не допускати поклоніння на державній землі​.

Група марійців збирається на язичницькі молитви під час ритуалу в лісі поблизу Йошкар-Оли – приблизно в 120 кілометрах на північ від Казані, столиці Татарстану.

Під час церемонії на дерева вішали хустки

Марійці – етнічна меншина, що налічує близько 350 000 осіб в центральній Росії, яких називають «останніми язичниками Європи». Марійці, які сповідують свою дохристиянську релігію, роблять унікальні ритуали та приносять в жертву тварин в священних лісових гаях. Церемонія, сфотографована кореспондентами Радіо Свобода, є однією з декількох, що проводяться в регіоні щовесни.

Пляшка квасу, яйця, хліб і пироги з начинкою з рубльовими монетами

У квітні в листі високопоставленого чиновника Марій Ел міститься заклик «не допускати використання муніципальних установ в якості платформи для проведення заходів радикальними послідовниками марійської традиційної релігії».

Марі ставить свічку в буханку хліба під час церемонії, яка проходила під дубовим гаєм

Лист викликав шок в марійської громаді, яка зазначила, що розпливчасте формулювання чиновника, очевидно, описує всіх послідовників релігії як «радикальних». Деякі побоюються, що держава може спробувати взяти під контроль священні лісові ритуали марійців.

Свічки горять в буханці хліба, залишеної як підношення під час церемонії

Священні гаї марійських дерев розташовані в лісі, що належить державі. Для публічних зібрань росіянам потрібно офіційний дозвіл.

Церемонію очолив активіст і дослідник Віталій Танаков, який відповів на неоднозначного листа, підкресливши «нешкідливість» віри марійців. Він сказав Радіо Свобода, що канони марійських вірувань «не дозволяють нам нікого засуджувати».

Поки Танаков під час ритуалу вимовляв стародавні молитви марійською мовою, інший чоловік бив в повільному ритмі сокирою і ножем

Активіст каже: «Як в давнину священики закликали до миру і злагоди, так і залишається ... Це стосується і молитов – ми просимо благодаті на саджанці, посіви та худобу. І все, ми сподіваємося. На молитвах не висуваються ніякі політичні вимоги».

Марійець стрибає через багаття під час церемонії

Інші релігійні меншини в регіоні Марій-Ел також піддаються тиску з боку влади. 1 червня Свідок Єгови, чий будинок знаходиться неподалік від місця проведення марійської церемонії, був засуджений до 6,5 років позбавлення волі умовно за «екстремізм».