«Українська література – це самоствердження». У Львові триває LvivBookForum

Професор, літературознавець з Канади Мирослав Шкандрій на LvivBookForum

ЛЬВІВ – 3 жовтня у Львові розпочався 31-й BookForum. Цьогоріч головна тема «Сила спільнодії». Цього разу немає традиційного книжкового ярмарку, але відбуваються зустрічі і дискусії. Кілька місць передбачені для видавців, де можна купити новинки книжок. А це там, де відбуватимуться презентації і зустрічі з письменниками.

У Львові говорять про те, що LvivBookForum, який раніше називався Форумом видавців, слід переформатувати і повернути йому давню першість. Втім, у час війни це зробити досить непросто.

LvivBookForum цьогоріч проводять у різних приміщеннях у середмісті Львова. Тут заплановані зустрічі з письменниками, публіцистами, презентують нові книжки. Такий формат, що радше нагадує дискусійний клуб, дещо незвичний для львів’ян. Адже щороку були натовпи людей, щоб купити книжки на ярмарку, але, водночас, на презентаціях було не велелюдно. За винятком окремих заходів.

На цей раз організатори відмовилися від книжкового ярмарку, з огляду на масштабну російсько-українську війну, тому що не змогли знайти у місті відповідного приміщення, щоб забезпечити і порядок, і безпеку для відвідувачів.

Розуміємо, що для багатьох людей дуже є великою цінністю приходити на форум і купувати там книги
Софія Челяк

«Я розмовляла з близько 15 видавництвами. Були ті, які категорично сказали, що цьогорічний формат їм не підходить, адже форум вони все ж таки використовували більше як платформу для продажу книг. Деякі погодились бути нашими партнерами, щоб підтримати Літературний фестиваль. Хтось говорив, що активніше книги у них купували на локаціях, де були презентації. І тому ми й погодили такий формат, щоб і проводити заходи і можна було придбати книжки. BookForum – це Літературний фестиваль, який може мати, а може й не мати ярмаркової частини. Але ми розуміємо, що для багатьох людей дуже є великою цінністю приходити на форум і купувати там книги. Тому ми думаємо, що наступного року ми повернемо форум в новому форматі, ми будемо знову шукати нову локацію. А якщо цьогорічний формат буде успішний, то, я думаю, що ми його залишимо. Тобто, зрозуміємо після проведення цієї події», – каже програмна директорка BookForum Софія Челяк.

Програмна директорка форуму Софія Челяк

Те, що Київ випередив Львів у проведенні книжкового форуму, наголосив під час дуже камерного відкриття LvivBookForum мер Львова Андрій Садовий. Тому важливо, каже він, повернути цю традицію, тому слід придумати новий формат, який би привабив сотні людей поговорити про українську книжку. Бо головною метою проведення книжкового форуму має бути те, щоб українська книжка була на полицях книжкових крамниць в усьому світі.

Львівський форум підтримали 28 видавництв. І їхні новинки можна придбати на тих локаціях, де проводяться події.

Українська література і власний дискурс

Розпочався форум публічною розмовою з професором з Канади Мирославом Шкандрієм, який досліджує українську літературу та мистецтво, вплив на неї Росії.

Мирослав Шкандрій народився в Британії в українській родині. Написав книги «Авангардне мистецтво в Україні. 1910–1930», «В обіймах імперії: Російська і українська літератури новітньої доби».

Мирослав Шкандрій показує, що українські літературні традиції, культурні вириваються з-під впливу російської імперії, що боротьба українців – непохитна.

Під час зустрічі у Львові літературознавець наголосив, що сьогодні українські автори цікавлять західного читача. Зокрема, поет-шістдесятник Василь Стус, але перекладати його поезію дуже складно. Мусить бути професійний перекладач, який відчуває поезію і вміє її передати англійською.

У світі люди хочуть знати про війну в Україні, про людей, які воюють і що вони переживають. Загалом цікавить психологія людей зі східних регіонів України, тих, які залишаються в тимчасово окупованих Росією територіях.

Україна буде мати величезний вплив на подальший дискурс деколонізації
Мирослав Шкандрій

На запитання про те, якою є сучасна українська література, чи це література спротиву чи самоствердження, Мирослав Шкандрій відповів: «Загально українська література – самоствердження. Якщо говорити про спротив, то українці дуже політизуюсь усе. Не слід зациклюватися на анти, тобто що ми антиколоніальні, антиімперські, відбиватися від російського дискурсу. А треба творити власний дискурс. А це самоствердження і є, це бажання виявити себе. І я думаю, що українці прекрасно це роблять. Тому мені виглядає, що Україна буде мати величезний вплив на подальший дискурс деколонізації. Є місце для розмови, де Україна може сказати про власний досвід».

Професор Мирослав Шкандрій

Організатори намагаються, щоб форум став концентрацією думок про ті трагедії, які з українцями відбуваються. Сцена LvivBookForum це, власне, той майданчик, з якого транслюються важливі смисли. Це можливість українським голосам зазвучати на світову спільноту. А світовій спільноті приїхати раз на рік у Львів і подивитися те, чим живуть українці. І, особливо, це актуально під час повномасштабної війни, коли українцям так потрібна підтримка світу, зауважила програмна директорка Софія Челяк.

Тому забезпечили якісну трансляцію події з форуму, щоб гостей і українських поетів і письменників, аналітиків могли послухати у різних куточках світу.

Поетка Галина Крук наголосила, що для неї книжковий форум у Львові, передусім, можливість чесно, відверто говорити про те, що болить.

Чимало дискусій і зустрічей присвячені темі війни і тим проблемам, які переживають українці, порівнюватимуть досвіди війни в Хорватії та Україні, українські письменники говорили і про те, як пережити катастрофу.

Очікую, що всі дискусії, які заявлені, будуть мати широкий розголос
Галина Крук

«Варіант цього Літературного фестивалю — це якраз можливість зустрічі з літературою особисто. Ми завжди цінуємо це, цю можливість особистої зустрічі. Ті автори, які наважуються приїхати в Україну, у час війни, або які наважуються дуже однозначно, явно і послідовно висловлювати підтримку — це дуже важлива річ. Я очікую побачити багатьох авторів, яких упродовж останніх місяців і останніх років не завжди була можливість побачити, перетнутися. Я очікую, що всі дискусії, які заявлені, будуть мати широкий розголос», – каже Галина Крук.

5 жовтня в ляльковому театрі відбудеться «Ніч поезії», яка започаткована ще у 1997 році. Однак поезію читатимуть до початку комендантської години.

Ще до відкриття Lviv BookForum у соцмережах розпочався міжнародний флешмоб ReadforUkraine. Письменники з різних країн читають переклади українських авторів. У такий спосіб вони висловлюють свою підтримку українській культурі у війні. Одним із перших до цього флешмобу долучився британський комедійний актор і письменник Стівен Фрай, який прочитав поему львівської письменниці Катерини Михаліциної.

Серед гостей цьогорічного BookForum британський письменник Салман Рушді (онлайн). Це буде його перша розмова з українськими шанувальниками і він розповість про досвід пережитої травми. На письменника було здійснено напад у Нью-Йорку під час виступу 12 серпня 2022 року. Він отримав ножове поранення у груди. Внаслідок цього втратив зір на одному оці і рука стала недієздатною. Книга Салмана Рушді «Сатанинські вірші» заборонена в Ірані з 1988 року. Йому неодноразово погрожували розправою.

Скріншот з відео, на якому люди намагаються допомогти письменнику Салману Рушді після нападу на нього. Нью-Йорк, 12 серпня 2022 року

Салман Рушді підтримує Україну і торік, зокрема, він сказав: «Мир для України означає більше, ніж припинення бойових дій. Це означає, як і має означати, відновлення захопленої території та гарантію її суверенітету. Мир для ворога України означає капітуляцію України та визнання того, що втрачені території втрачені. Одне й те ж слово з двома несумісними визначеннями».

Салман Рушді

Після 31-го LvivBookForum вирішуватимуть, в якому форматі він проходитиме надалі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна перемогла на полі культури». Про що свідчить суть «русского мира»?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дерусифікація України: тривають кардинальні зміни у сфері культури